Tatăl lui Ion Iliescu, secretar al CC al P.C.d.R., mort în condiții suspecte în închisoare

Distribuie

Alexandru Iliescu sau Alexandru Penu (n. 1901, Oltenița – d. 1945) a fost un politician comunist român. Este tatăl lui Ion Iliescu. În 1930 Alexandru Iliescu a fugit în Rusia, unde a stat până în 1935-1936. La întoarcerea în țară a fost condamnat la închisoare.

În 1931, la Gorikovo, lângă Moscova, la al V-lea Congres al Partidului Comunist din România (secția română a Kominternului), s-a adoptat următoarea rezoluție, redactată de maghiarul Béla Kun și semnată de Alexandru Iliescu, secretar al CC al P.C.d.R. la data aceea:

„România contemporană nu reprezintă prin sine o unire a tuturor românilor, ci este un stat tipic cu mai multe națiuni, creat pe baza sistemului prădalnic de la Versailles, pe baza ocupării unor teritorii străine și pe baza înrobirii unor popoare străine. Burghezia și moșierimea din România, înfăptuind propriile lor planuri imperialiste și îndeplinind, totodată, însărcinarea puterilor imperialiste din Europa de a crea la Nistru un avanpost contra URSS, au cucerit Basarabia, Transilvania, Bucovina și Banatul și supun unei asupriri naționale nemaipomenite și unei exploatări semicoloniale pe cei 8 milioane de moldoveni, unguri, ruși-ucraineni, bulgari, nemți, turci și alții.

Citește și Războaiele Rusiei & Războaiele SUA. Cronologie selectivă

Reîntors în România și implicat în activitatea Partidului Comunist, în ilegalitate, Alexandru Iliescu a urmat să fie arestat și condamnat alături de majoritatea foștilor lideri ai extremei stânga. După eliberare, sunt de părere unii istorici, Alexandru Iliescu s-a numărat printre victimele epurării lui Gheorghiu-Dej din partid. Cert este că dispariția sa a lăsat loc de interpretări, unii susțin că a fost asasinat, alţii că a murit din cauza unei boli de inimă.

Fostul consilier prezidenţial (şi şef al SIE), generalul Ioan Talpeş, a (re)lansat, în 2007, „teza asasinatului” în cazul tatălui lui Ion Iliescu.

„A existat şi această variantă: că tatăl lui Ion Iliescu a fost omorât prin sufocare. Dar exista un grup de persoane care-l cunoşteau la data respectivă şi mai existau şi nişte rapoarte pe care eu, la un moment dat, le-am văzut în nişte documente. Documente care erau în arhiva Comitetului Central.

Citește și Poeți, prozatori, critici literari, actori etc., omagii lui Ceaușescu și Gheorghiu-Dej

Eu am văzut acolo nişte dosare. Era unul care constata moartea. În altul se spunea că se face o cercetare pentru că a fost omorât. Asta m-a făcut să cred că este real că tatăl lui Ion Iliescu a fost omorât.

Eu i-am zis dlui Iliescu că ar trebui să nu lase, să se spună toate porcăriile despre tatăl domniei sale, fără să spună realitatea. Iar dl Iliescu mi-a spus: Pentru că atât tatăl domniei sale, cât şi alţii erau nişte personalităţi reale care în anii ’38-’39 au organizat demonstraţiile acelea pentru apărarea integrităţii României. De aceea cred că domnul Iliescu plăteşte şi astăzi”, susţine fostul şef al SIE.

Pe 23 august 1945, Alexandru Iliescu a murit, şi există această legendă că a făcut infarct chiar în şedinţa când a fost reprimit în partid este de părere Stelian Tănase.