Teatrele şi alte instituții de cultură din Moldova se alătură campaniei Rugă pentru pace

Teatrele şi alte instituţii de cultură din Republica Moldova se alătură campaniei Radio România Cultural „Rugă pentru pace”, informează Agerpres.

Pe 5 martie, la ora 19,00, toate instituţiile de cultură care se alătură campaniei vor difuza, simultan cu Radio România Cultural, înregistrarea Anei Blandiana care citeşte un scurt fragment din prefaţa cărţii „Ultimii martori” a scriitoarei născută în Ucraina, câştigătoare a Premiului Nobel pentru literatură, Svetlana Aleksievici. „Cândva Dostoievski a pus întrebarea: ‘Există oare vreo justificare a păcii, a fericirii noastre şi chiar a armoniei eterne, dacă în numele lor, pentru un fundament mai solid, se va vărsa fie şi cea mai mică lacrimă a unui copil nevinovat?’ Şi a răspuns tot el: ‘Lacrima aceasta nu justifică niciun progres, nicio revoluţie. Niciun război. Ea mereu va cântări mai mult. Doar o mică lacrimă'”, este fragmentul care va fi citit de scriitoare.

Campania naţională va continua on-air prin lecturi ale unor scriitori români şi străini, membri ai Pen Club România şi Pen Club Internaţional, care a cerut, într-un comunicat, oprirea violenţelor din Ucraina. PEN International condamnă ferm violenţa declanşată de forţele ruse asupra Ucrainei şi solicită de urgenţă încetarea agresiunii militare a unui stat suveran, independent. „Vărsarea de sânge trebuie să înceteze acum. Suntem alături de Ucraina, precum şi de prietenii noştri din PEN Ucraina şi îi cerem preşedintelui Putin să oprească imediat acest război. Pacea trebuie să învingă”, a transmis organizaţia.

Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, Teatrul „Luceafărul”, Teatrul Naţional „Eugen Ionescu” şi Teatrul Poetic „Alexa Mateevici” sunt câteva dintre instituţiile de cultură care vor difuza, pe 5 martie, mesajul campaniei lansate de Radio România Cultural.

Campania Radio România Cultural „Rugă pentru pace” se desfăşoară cu sprijinul Editurii Litera.

Citește și Consiliul Naţional al Audiovizualului: Controale la distribuitorii locali pentru a se asigura că niciun post din Rusia nu este retransmis