Teatrul Bolșoi din Moscova va prezenta sâmbătă un balet „eroic” în sprijinul „operațiunii militare ruse”

Teatrul Bolșoi din Moscova a anunțat vineri că va prezenta sâmbătă un balet „eroic” în sprijinul „operațiunii militare ruse” din Ucraina, toate veniturile din spectacol urmând să fie donate familiilor soldaților ruși uciși în această ofensivă lansată la sfârșitul lunii februarie, potrivit AFP.

Baletul Spartacus al lui Aram Khachaturian va fi prezentat pe 2 aprilie 2022 pe scena istorică Bolșoi”, se arată într-un comunicat al teatrului.

„Bolșoiul va dona veniturile din acest spectacol legendar pus în scenă de Iuri Grigorovici familiilor soldaților uciși în timpul operațiunii militare ruse din Ucraina”, potrivit instituției.

Spectacolul își dorește să marcheze debutul unei ample campanii de caritate „Riding the Curtain” lansată de Ministerul Culturii din Rusia pentru a-i sprijini pe „cei care ajută armata noastră”, precum și pentru a oferi asistență persoanelor evacuate din Donbass. (Estul Ucrainei).

Mai multe teatre rusești vor prezenta spectacole în cadrul acestei campanii pentru organizații de tineret, voluntari, veterani, precum și pentru locuitorii republicilor separatiste ucrainene Donețk și Lugansk (DNR și LNR), se arată în comunicat.

Citește și Profesoară din Rusia, arestată după ce a fost denunțată de elevi pentru că a făcut comentarii antirăzboi

Premiera baletului care glorifica isprăvile lui Spartacus, aflat în fruntea revoltei sclavilor împotriva Imperiului Roman, a avut loc în decembrie 1956 pe scena Teatrului de Operă și Balet din Leningrad (acum Teatrul Mariinski Petersburg), cu o coregrafie de Leonid Jacobsen.

Iuri Grigorovici și-a prezentat versiunea lui Spartacus la Bolșoi în 1968.

„Spartacus pentru noi nu este doar curaj și vitejie, ci și o putere interioară uimitoare a libertății”, a spus reprezentanții Teatrului Bolșoi.

Dirijorul rus Tugan Sokhiev a anunțat la începutul lunii martie că și-a părăsit postul de director muzical al Teatrului Bolșoi din Moscova și al Orchestrei Naționale din Capitole de Toulouse, spunând că este sub presiune să ia atitudine față de evenimentele din Ucraina.