Teatrul unteatru sărbătoreşte 13 ani de la înfiinţare

Teatrul unteatru sărbătoreşte 13 ani de la înfiinţare, de vineri până duminică, cu micro-festivalul aniversar „Zilele unteatru”.

„În urmă cu 13 ani, într-o casă veche din Sectorul 5 al Capitalei, se năştea într-o seară de vară Teatrul unteatru. Născut din dorinţa de a crea un spaţiu al libertăţii totale de exprimare prin teatru şi crescut cu iubire pentru poveşti, unteatru a devenit, în timp, creatorul unora dintre cele mai urmărite şi mai premiate spectacole din ţară. Astăzi, proiectul cultural independent se pregăteşte de aniversare şi invită spectatorii să celebreze bucuria de a fi din nou împreună, acasă, în sediul din Sfinţii Apostoli nr. 44”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

În cadrul evenimentului aniversar vor fi aduse în prim-plan producţiile prezentate în premieră în ultimul an.

O producţie unteatru cinematic semnată de fondatorii unteatru va deschide seria de evenimente programate la finalul acestei săptămâni, cu o proiecţie organizată în sala mică a spaţiului din Sfinţii Apostoli nr. 44. Spectatorii sunt invitaţi să urmărească vineri, în premieră absolută, „Woyzeck – P.O.V.”, un mix de teatru, film şi artă digitală, cu Ionuţ Vişan, Richard Bovnoczki, Sabrina Iaşchevici, Liviu Pintileasa, Bogdan Nechifor şi Florina Gleznea.

Producţia abordează tema distrugerii fiinţei sociale chiar de către aparatul represiv numit societate. E un poem despre iubire, într-o lume a neiubirii, o lume lipsită de fragilitate, în care existenţa omului a devenit deşertică. Proiecţia va rula în loop, între orele 18,00 şi 21,00, se arată în comunicat.

Citește și Încep lucrările de consolidare şi restaurare la Teatrul de Vară din Parcul Bazilescu

Sâmbătă, de la ora 17,00, Camelia Pintilie, Corina Moise şi Denisa Nicolae revin pe scenă în „Risipire”, spectacolul regizat de Vlad Bălan, despre rolul pe care îl joacă amintirile în iubirea pentru celălalt.

La aflarea veştii unui diagnostic nemilos, protagonista poveştii este pusă în faţa unei decizii imposibile. Tratamentul îi va şterge toate sentimentele şi amintirile create alături de persoana iubită, se arată în prezentarea spectacolului.

Tot sâmbătă, de la ora 20,00, spectatorii îi vor urmări pe Alina Berzunţeanu şi Cezar Antal în „Otrava” (regia Toma Dănilă), în care doi oameni care s-au iubit cândva se întâlnesc în locul în care s-au despărţit pentru totdeauna de fiul lor.

„Mass”, o co-producţie unteatru şi Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, va închide seria de evenimente programate în cadrul micro-festivalului aniversar. De la ora 20,00, spectatorii îi vor revedea pe Ofelia Popii, Mihaela Trofimov, Richard Bovnoczki şi Marius Turdeanu în producţia care aduce pentru prima oară pe o scenă din România textul semnat de Fran Kranz.

Citește și Fostul Teatru Odeon din Galaţi, scos la vânzare pentru 690.000 de euro

„Simbolul fluturelui ilustrează vizualul ediţiei din acest an, amintind de celebra teorie conform căreia, o mică bătaie de aripă a unui fluture poate provoca o tornadă în celălalt capăt al lumii, într-un viitor nu imediat, nici foarte îndepărtat. Micile întâlniri din sala de spectacol şi-au demonstrat, de-a lungul vremii, forţa de a genera modificări semnificative în structura fiecăruia dintre cei prezenţi. Poate că teatrul nu va transforma lumea într-un loc mai bun, dar va continua să creeze contextul unor întâlniri relevante”, au declarat Andrei şi Andreea Grosu, directorii Teatrului unteatru.

Un proiect independent lansat în urmă cu 13 ani, unteatru s-a remarcat în peisajul cultural autohton prin producţii de calitate, apreciate nu numai de publicul bucureştean, ci şi de juriile marilor festivaluri de profil. În 2019, unteatru a fost distins cu Premiul de excelenţă UNITER – cea mai importantă recunoaştere oferită unei instituţii artistice de către profesioniştii din lumea teatrului. În 2020 s-a lansat platforma VoD unteatru cinematic, o scenă virtuală care oferă spectatorilor ocazia de a urmări spectacole independente online, oricând, de oriunde. La începutul anului 2021, unteatru a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler de preşedintele României.