Teodor Caba, om de știință al anului 1987

Teodor Caba, om de știință al anului 1987

Distribuie

Teodor Caba a fost membru al Societății de Acupunctură din Paris, al Societății de Acupunctură din Japonia, membru de onoare al IPJ Cambridg, Marea Britanie, şi al Universității Carolina de Nord. A fost declarat de IPJ Cambridge om de știință al anului 1987.

Teodor Caba s-a născut în comuna Vrîncioaia, satul Poiana, județul Vrancea la data de 26 februarie 1932. După absolvirea claselor primare în satul natal, a dat examen la liceul teoretic „Unirea” din Focșani, pe care l-a absolvit 8 ani mai târziu, fiind ultima generație cu 8 clase de liceu. După examenul de bacalaureat a intrat la Facultatea de Medicină din Cluj.

Rămas fără subvenția părinților din anul II de facultate, tatăl fiind arestat, a fost nevoit să se angajeze, în paralel cu studiile, pe post de „soră medicală” la Clinica Prof. Goia din municipiul Cluj, unde a lucrat primele luni în Policlinica II, a trecut apoi în clinică, înlocuind medicii de gardă. Clinica era condusă la data aceea de dr. Ganea şi dr. Frorescu ambii medici primari.

Dezamăgit de rezultatele obținute în practica medicală, mai ales că în clinică erau la data aceea internate cazuri clinice care după ce-şi făceau „stagiul” de aproximativ două săptămâni, părăseau clinica cu rezultatul „ameliorat” sau „ușor ameliorat” și cu indicația: „noi ți-am făcut analizele, ţi-am descoperit boala, mergi la domiciliu şi medicul tău te va trata”. În acest interval de timp și-a pus întrebarea dacă nu există şi alte modalități terapeutice pentru a ajuta bolnavii.

Citește și Cine sunt cei nouă cetățeni de onoare ai orașului Călan

În subsolul Bibliotecii Universitare din Cluj se găseau depozitate cărțile interzise. Paznicul lor, fiind un mare fumător, a reușit cu un pachet de țigări „Mărășești” să-l convingă să-l lase să citească acolo din cărțile interzise, după ce biblioteca își închidea programul. Așa a ajuns să-l studieze pe Samuel Hahnemann, întemeietorul homeopatiei științifice, cel care a descoperit sloganul Homeopatiei: „Similia – Similibus – Curantur” sau în traducere liberă: „Cui pe cui se scoate”.

Samuel Hahnemann a lucrat pentru o perioadă la Sibiu ca bibliotecar şi medic al baronului Von Brucktenthal. Această descoperire a fost o mare revelație pentru dr. Caba, iar prin intermediul homeopatiei a ajuns în contact cu medicina europeană în centre mari din Germania şi Franţa.

În 1969 a primit o diplomă la un Congres de Acupunctură de la Tokio, unde a explicat mecanismul acupuncturii prin intermediul Prostaglandinelor. În anul 1971 publică prima carte având ca temă „Homeopatie din România din toate timpurile”.

Acuzat de violarea secretului de stat

Tot în anii ’70 a primit şi invitaţia de la Clinicile Homeopate Robert – Bosch din Stutgard (R.F.G.), prin care i se propunea să ţină zece cursuri teoretice despre mecanismul de acţiune al remediului homeopatic prin prisma medicului român Daniel Danielopolu. Această invitație a atras atenţia Securității, ajungând să fie acuzat de violarea secretului de stat şi ca agent al „României libere”, fiind anchetat.

După ce s-a dovedit că nu este vinovat, s-a început o acţiune împotriva lui, referitoare la activitatea în spital și privind cheltuielile făcute, fiind şeful secţiei de interne la momentul acela, anchetă care a durat trei ani și care s-a terminat cu o imputaţie de 50.000 lei şi cu un dosar penal ce conţinea aproximativ 3000 de pagini de declaraţii din partea pacienţilor. Doar trei erau împotriva doctorului Caba. Cu toate acestea a fost încadrat la „dare şi luare de mită” şi a fost condamnat la 3 ani de închisoare. La recursul care a avut loc la Bucureşti, procesul a fost casat, iar dr. Caba declarat nevinovat.

Orașul Călan, „un loc foarte drag inimii mele”

După casare şi demonstrarea nevinovăției, absolvit de orice vină, a avut o întrevedere la C.S.N.S.T (Consiliul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie) unde „Tovarăşa” Elena Ceauşescu ajunsese şef şi unde lucrările lui teoretice erau cunoscute. La prima întrevedere dr. Caba, a cerut să părăsească ţara, împreună cu familia. Răspunsul a fost unul surprinzător pentru dr. Caba. Nu avea dreptul să părăsească țara şi pentru a nu mai avea vreo neplăcere a fost declarat „Bun Naţional”, urmând a fi păzit de un tovarăş colonel, la care va apela de câte ori va fi nevoie. Întrebat ce pretenţii are, dr. Caba a cerut să nu mai lucreze în spital ci doar în Policlinică. Cu această ocazie s-a construit în orașul Călan o nouă policlinică. Doctorului Caba i s-a repartizat un spațiu de 7 camere cu 60 de canapele, pe care practica acupunctura. Tot atunci a fost popularizat prin Radio, TV şi revista Flacăra.

În 2015 Teodor Caba spunea pentru Formula AS „(…) în cele din urmă, am fost convocat la Consiliul Naţional de Știință şi Tehnologie şi acolo mi s-a dat voie să practic medicina într-o cli­nică din Călan, în județul Hunedoara, un loc foarte drag inimii mele .(…)”

În perioada în care a trăit în Călan, Teodor Caba a fost activ și în cadrul cenaclului „Rad Stanca”, unde a ținut comunicări pe teme specifice profesiei sale.

Adrian Păunescu este unul dintre cei care a popularizat mult cele două modalități terapeutice care sunt adevărate medicine, având principiile teoretice mai apropiate de realitățile omului bolnav.

Citește și Istoria cenaclului „Radu Stanca” din Călan

A scris şi publicat anual câte un tratat de acupunctură şi a ajutat la instruirea mai multor medici. În anul 1979 la Congresul de Homeopatie şi Fitoterapie de la Sebeș, județul Alba, a susținut o lucrare despre Gemoterapie (tratamentul cu ajutorul mugurilor) care a constituit un mijloc de inspirație important în fabricarea acestui grup de medicamente de către firma Plan Extract din Cluj.

„Paradoxal, medicina alopată (contraria contrariis curantur) nu dispune de un mecanism explicit asupra procesului de îmbătrânire, de aceea la ora actuală se afirmă că medicina actuală trebuie rescrisă. În medicină a început „rătăcirea” odată cu descoperirile epocale ale lui Pasteur (el a descoperit microbii). Când s-a despărţit de principiile şi percepțiile mult mai reale ale lui Claude Bernard. Întreaga medicină clasică se bazează pe mecanica lui Newton. Cele două medicine (homeopatice şi acupunctură) s-au dezvoltat în perioada comunistă, susţinute de organele de partid şi stat, care au fost convinse că prin intermediul homeopatiei şi acupuncturii, nu numai că redăm sănătatea oamenilor bolnavi dar aducem şi importante economii Statului, ușurând cheltuielile cu medicamentele,” susținea doctorul Teodor Caba.

Doctorul Teodor Caba s-a stins din viață pe 9 mai 2019. În august 2012 se stingea din viață fiul său, Marius Caba, la rândul său un maestru al acupuncturii