Teza de licenţă scrisă de Titu Maiorescu şi teza de doctorat a Zoiei Ceauşescu, adjudecate

Teza de licenţă scrisă de Titu Maiorescu şi teza de doctorat a Zoiei Ceauşescu, cu semnătură şi dedicaţie, au fost adjudecate, joi seara, la licitaţia organizată de Casa Artmark.

Potrivit rezultatelor licitaţiei de cărţi rare, hărţi, manuscrise şi autografe, teza de licenţă în drept scrisă de Titu Maiorescu în 1861, în limba franceză, şi susţinută la Universitatea din Paris a fost fost adjudecată la 2.000 de euro. Exemplarul unicat, adjudecat la licitaţie, face parte din ediţia publicată obligatoriu conform prevederilor regulamentului universitar şi cuprinde corecturile, adăugirile şi comentariile olografe ale autorului. După 1861, Titu Maiorescu s-a reîntors în România cu trei titluri universitare – doctoratul la Berlin, licenţa în litere şi filosofie la Sorbona, licenţa în drept la Paris. El a fost profesor universitar şi rector al Universităţii de la Iaşi, lider al Societăţii Literare „Junimea”.

De asemenea, în cadrul sesiunii a fost cumpărată teza de doctorat „Extrapolări operatoriale” a Zoiei Ceauşescu, la suma de 600 de euro. Exemplarul original este semnat şi are o dedicaţie a fiicei lui Nicolae Ceauşescu. Potrivit reprezentanţilor Artmark, după ce a obţinut titlul de doctor în matematică, în 1980, la Universitatea din Bucureşti, Zoia Ceauşescu a publicat 22 de lucrări – înregistrate în baza de date a American Mathematical Society.

Citește și Teza de licenţă scrisă de Titu Maiorescu şi teza de doctorat a Zoiei Ceauşescu, scoase la licitaţie

Şi cercetările lui Eiffel – „Noi cercetări asupra rezistenţei aerului şi aviaţiei realizate în laboratorul Auteuil” au fost adjudecate în cadrul licitaţiei. Exemplarul, care poartă semnătura şi dedicaţia olografă a proiectantului şi constructorului celebrului turn parizian Gustave Eiffel către Henri Coandă, în perioada în care acesta din urmă era directorul tehnic al Uzinelor de aviaţie de la Bristol, a fost cumpărat la suma de 1.600 de euro.

La acelaşi preţ au fost adjudecate două volume ale romanului social „Moromeţii” de Marin Preda. Piesa poartă dedicaţia şi semnătura olografă a autorului către filosoful Dumitru Ghişe.

„Trilogia valorilor” de Lucian Blaga, ediţie princeps care poartă semnătura olografă şi dedicaţia autorului: „Pentru Domniţa pretutindeni prezentă printre rândurile acestei cărţi…”, a fost cumpărată la 600 de euro.