Tezaur din perioada dacică, găsit în urma unei investigaţii pornite de la o postare pe internet

Un tezaur monetar antic a fost descoperit de poliţiştii din Alba, în colaborare cu arheologii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, în urma unei investigaţii pornite de la o postare pe internet.

Potrivit Poliţiei Române, ancheta în acest caz a fost deschisă, în luna septembrie, de poliţiştii specializaţi în protejarea patrimoniului cultural naţional din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, după ce, în mediul on-line, a fost identificată postarea unei persoane din care rezulta că, în luna august, a găsit 22 de monede antice din argint, într-o pădure din judeţul Alba, pe care le-a predat, conform legii, reprezentanţilor administraţiei publice locale. 

În 19 septembrie, poliţiştii, împreună cu experţi arheologi din cadrul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia şi detectoristul, au identificat, într-o pădure din localitatea Jidvei, un complex arheologic de epocă dacică, care cuprinde un tezaur monetar, depus într-un vas din bronz, cuprinzând monede de tip tetradrahmă ”Macedonia Prima”, din argint (159-150 a. Chr), drahme de tip „Răduleşti-Hunedoara”, dacice (sec. III – II a. Chr), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică şi un amnar din fier, de epocă romană.

Citește și Documente vechi de secole din colecţia Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, digitizate

Cele 116 obiecte de patrimoniu au fost depuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, iar, din prima evaluare a experţilor, rezultă că artefactele aparţin Patrimoniului Cultural Naţional, unele dintre ele aparţinând categoriei Tezaur. 

”Precizăm faptul că persoana care a făcut descoperirea iniţială este un tânăr de 27 de ani, din judeţul Mureş, posesor autorizat de detector de metale, iar acesta a sprijinit poliţiştii şi arheologii la descoperirea şi documentarea tezaurului”, a arătat IGPR.

Tezaurul se află în curs de restaurare la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.