„Tezaur folcloric” împlineşte 40 de ani

Una dintre emisiunile emblemă ale Televiziunii Române, „Tezaur folcloric”, împlineşte 40 de ani de la prima întâlnire cu publicul, informează site-ul TVR.

Pe 25 septembrie, de la ora 13.00, Gheorghiţa Nicolae o are ca invitată în studioul TVR 1 pe îndrăgita interpretă a cântecului sălăjan, Sava Negrean Brudaşcu, prima invitată a acestei emisiuni.

În 1982, regretata Marioara Murărescu se prezenta cu emoţie în faţa telespectatorilor, cu o producţie nouă, al cărei generic ajuns inconfundabil era semnat de maestrul taragotului, Dumitru Fărcaş. Formatul emisiunii presupunea ca vedeta invitată să recomande o tânără speranţă, un interpret talentat şi de viitor în folclorul românesc. La vremea aceea, Dumitru Fărcaş, deja celebru, o propunea pe tânăra Sava Negrean drept o voce deosebită a Ardealului. Timpul a dovedit că avea dreptate.

La 40 de ani distanţă, Gheorghiţa Nicolae, gazda „Tezaurului folcloric” de astăzi, îi oferă invitatei sale ocazia de a-şi aminti, nu fără emoţie, momentele debutului său în televiziune. Revedem şi noi, în ediţia aniversară de duminică, imagini din Arhiva de Aur a TVR, de la prima ediţie a celei mai vechi emisiuni de folclor din România.

„Moştenirea mea este puternică. Ea înseamnă credinţa în Dumnezeu şi cei şapte ani de acasă, cea mai puternică facultate din viaţă. Eu nu cânt doar ca să cânt, eu dau sens cântecului, fiindcă pentru mine înseamnă Destin şi mă simt suflet din sufletul neamului meu şi-i cânt bucuria şi amarul!”, mărturiseşte Sava Negrean Brudaşcu.

Citește și Trimisul special al TVR în Ucraina, prins într-un schimb de focuri în timpul relatării