Timișoara: Sinagoga din Cetate a fost redeschisă după 25 de ani 

Sinagoga din Cetate, de la Timişoara, a fost redeschisă, vineri, la 25 de ani de la momentul în care a fost desacralizată şi la 150 de ani de la momentul la care împăratul Franz Joseph a vizitat templul coral din Timişoara. La evenimentul de vineri au fost prezenţi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi miniştrii Vasile Dîncu şi Marius Budăi, potrivit news.ro.

Comunitatea Evreilor din Timişoara a orgaizat o serie de festivităţi, vineri, pentru deschiderea Sinagogii din Cetate, la 25 de ani de la momentul în care aceasta a fost desacralizată şi la 150 de ani de la vizita împăratului austro-ungar Franz Joseph.

La eveniment au luat parte şi o delegaţie germană condusă de vicepreşedintele Bundestag, Katrin Göring-Eckardt, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor.

De asemenea, la redeschiderea sinagogii au fost prezenţi şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, dar şi miniştrii Vasile Dîncu şi Marius Budăi, însoţiţi de mai mulţi parlamentari de Timiş.

Citește și Festivalul Internațional Timișoara Muzicală va avea deschiderea în 6 mai

”Este o redeschidere care nu este una finală. Istoria sinagogii ne vorbeşte despre câteva deschideri. Prima în anul finalizării construcţiei, în 1864, iar faptul că imparatul Franz Joseph a venit să vadă acest edificiu evreiesc, în 1872, a însemnat a doua deschidere a sinagogii. Acum facem un moment special în amintirea acestui eveniment din urmă cu 150 de ani, iar sinagoga va servi şi pentru diverse evenimente culturale. Timp de două săptămâni, va fi vizitabil şi invităm timişorenii să vină să vadă sinagoga”, a declarat Luciana Friedmann, preşedintele comunităţii evreieşti din Timişoara.

Sinagoga din Cetate a intrat în reabilitare înainte de pandemia de COVID-19, iar până în prezent au fost finalizate lucrările structurale şi de consolidare, iar acum se lucrează la interior.

Momentul festiv a fost urmat de un ceremonial religios specific, prin care rabinul a binecuvântat fostul templu, comunitatea, oraşul Timişoara şi întreaga Românie.