Tita Cristescu, prima Miss România, asasinată în anii ’30: Adevărul ascuns timp trei decenii

Tita Cristescu, prima Miss România și fiica liderului comunist Gheorghe Cristescu, a avut un destin tragic. În seara de Crăciun în 1935, la vârsta de 27 de ani, a murit otrăvită cu cianură de potasiu. Acest caz sinistru a rămas un mister timp de 30 de ani, până când adevăratul vinovat a fost descoperit în cele din urmă.

Tânăra Tita era una dintre cele mai frumoase femei ale României interbelice. Ea a obținut titlul de Miss România în 1929 și a câștigat mai multe concursuri de frumusețe în Germania, înainte de a flirta cu actoria. Datorită poziției sale sociale și a frumuseții ei, a fost inclusă în cercurile mondene ale perioadei interbelice.

Destinul tragic al Titei a început în ajunul Crăciunului din anul 1935, când a fost otrăvită cu cianură de potasiu. Ajunsă acasă împreună cu mai mulți prieteni, a fost întâmpinată de menajera sa, care i-a oferit o cutie cu bomboane. Tita a vrut să-și servească prietenii, dar aceștia au refuzat. Tânăra a mâncat două bomboane fără să știe că în interior era cianură de potasiu. La câteva zile după acest incident, Tita Cristescu a murit.

Citește și Nichifor Crainic și rolul său în cultura românească interbelică

În timpul anchetei care a urmat, peste 150 de martori au fost interogați. Liviu Ciulei senior, care trăia cu Tita Cristescu în concubinaj de peste cinci ani, a fost principalul suspect. Cu toate acestea, adevăratul vinovat nu avea să fie descoperit decât peste 30 de ani.

O bătrână aflată pe patul de moarte s-a spovedit unui preot și și-a mărturisit crima. Aceasta a dezvăluit că servitoarea Maria Suciu a fost cea care a otrăvit bomboanele. Mobilul crimei era invidie pură: Maria Suciu a considerat că Tita era prea frumoasă și avea de toate, în timp ce ea nu avea nimic.

Povestea dramatică a Titei Cristescu, prima Miss România, rămâne un exemplu tragic al frumuseții și destinului funest în perioada interbelică. Acest caz sinistru, rezolvat abia după trei decenii, continuă să fascineze și să șocheze și astăzi.