Toată redacția Radio Sputnik din Republica Moldova și-a dat demisia: „Nu dorim să fim implicați în dezinformări şi manipulări”

Echipa Radio Sputnik Moldova a anunţat luni, 28 februarie, că şi-a dat demisia in corpore, pentru că este împotriva politicii editoriale a redacţiei, bazată pe dezinformări şi manipulări.

„Există momente în viaţă, când trebuie să iei o decizie, care te costă, dar care trebuie luată. Rămân în urmă aproape 4 ani de activitate profesională, blamată de unii, apreciată de alţii, dar care – IMPORTANT – ne lasă cu multă experienţă profesională foarte preţioasă, cu sentimentul datoriei profesionale neîntinate, cu amintirea unei echipe de invidiat. Această dicizie o afişăm public mai jos”, a scris pe Facebook Andrei Porubin, citat de Ziarul de Garda.

Portalul de ştiri Sputnik Moldova a fost blocat, pe 26 februarie, la indicaţia Serviciului de Informaţii şi Securitate, pentru că incita la ură şi război. După ce SIS le-a cerut operatorilor de servicii de comunicare să blocheze accesul utilizatorilor la site-ul sputnik.md, Agenţia Sputnik Moldova a deschis alte trei site-uri noi, care pot fi accesată de pe teritoriul R. Moldova.

Cererea de demisie

Redacţia «Radio Sputnik Moldova», versiunea în limba română, în persoana jurnaliștilor: Tatiana Cebotari, Valeria Fortuna, Gutiera Prodan, Eduard Maciac, Silvia Zavadovschi, Maria Dimineţ, Andrei Porubin, Roman Botnari, şi-a depus, in corpore, demisia. În contextul ultimelor evenimente regionale, extrem de grave, ne-am exprimat dezacordul cu politica editorială a redacției care se impune în aceste momente şi care contravine normelor deontologice ale jurnaliștilor, precum şi bunului simț.

Citește și Comisia Europeană a luat decizia ca Sputnik și Russia Today să fie interzise în UE

Noi suntem cetăţeni ai acestei ţări şi nu dorim să fim implicaţi în dezinformări şi manipulări. Am încercat să păstrăm în cadrul redacţiel radio un echilibru social şi politic, dar lucrurile au degradat.

În postura de jurnalişti şi cetăţeni ai Republicii Moldova, suntem datori să fim echidistanţi şi corecţi, să informăm şi nu să dezinformăm ascultătorul nostru. Milităm pentru pace şi condamnăm vehement orice agresiune militară, care seamănă moarte!

Le mulțumim din suflet tuturor invitaților noștri, care ne-au onorat cu prezența la emisiunile, pe care le-am realizat cu dăruire! Pace tuturor!