Toate unitățile școlare din Miercurea-Ciuc vor fi dotate cu mobilier nou și tehnologie digitală, în cadrul unui amplu proiect derulat de Primăria municipiului și finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Mobilierul scos din uz și aflat în stare bună va fi donat elevilor din Beregovo, Ucraina.
Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat joi, într-o conferință de presă organizată la Școala ‘Nagy Imre’, într-o sală în care elevii beneficiază deja de mobilier nou, că în cadrul acestui proiect sunt dotate cu obiecte de mobilier aproximativ 450 de clase, mii de bănci și scaune sau sute de catedre fiind distribuite în această perioadă. De asemenea, aproximativ 430 de săli de clasă vor fi dotate cu instrumente digitale.
”Este un proiect amplu, pe care l-am dezvoltat utilizând fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), program prin care toate sălile de clasă din toate școlile noastre primesc mobilier nou, toate sălile care n-au sau au tehnologie digitală învechită primesc tehnologie nouă. Și aici vă dau încă un reper. Vorbim de 430 de săli care vor primi instrumente digitale și toate școlile vor primi un sprijin prin aplicații profesionalizate, specializate pe educație, adică vor putea ca pe fiecare materie pe care o vor preda să utilizeze aparatura digitală, având și un conținut adecvat, creat pentru necesitățile curriculei actuale care există în școala generală sau în liceele teoretice sau profesionale”, a declarat Korodi Attila.
De asemenea, acesta a vorbit și de dotarea laboratoarelor care, în unele cazuri, nu au mai primit echipamente noi din anii comunismului.
”Deci, vorbim de mai mult de 20 de laboratoare care vor fi refăcute sau repornite, dar, totodată, mai mult de 19 săli, laboratoare psihopedagogice, logopedice, pentru a ajuta ca toți copiii să aibă o șansă de parcurgere a sistemului educațional în condiții optime”, a menționat primarul.
El a mai spus că proiectul are o finanțare de 26,7 milioane de lei, cu peste zece licitații naționale derulate, unele fiind în curs de execuție, cum ar fi livrarea mobilierului școlar.
”Vorbim de aproximativ 450 de săli de clasă, dar vorbim de aproape 8.000 de bănci, mai mult de 300 de catedre și, în paralel, mai mult de 8.000 de scaune pentru copii și mai mult de 400 de scaune pentru catedrele aferente, cât și, în lotul acesta vine și mobilierul pentru toate laboratoarele informatice, care, probabil, montarea lui se va face în vacanța de vară, pentru că acela înseamnă și redimensionarea tehnologiei și a rețelelor”, a subliniat Korodi Attila.
Potrivit edilului, de acest proiect beneficiază aproximativ zece mii de elevi din municipiu.
Korodi a mai adăugat că mobilierul scos din uz, care se află în stare bună și poate fi folosit, va fi donat elevilor din orașul Beregovo, Ucraina, cu care municipiul Miercurea-Ciuc este înfrățit.
”Anul trecut am făcut un acord verbal, dar vine după aceea și un acord oficial cu autoritatea locală de la Beregovo, din Ucraina. Și vom transmite, împreună cu Serviciul Social Maltez, care are un centru logistic în județul Satu Mare, tot ce este mobilier nou la Beregovo. Și cu domnul primar Babják Zoltán (primarul din orașul Beregovo – n.r.), am și căzut de acord că probabil o să fie mobilier mai mult decât au ei nevoie, atunci ei vor distribui mai departe, în zona rurală adiacentă microregiunii Beregovo”, a punctat Korodi Attila.
Acesta a adăugat că și școlile din Miercurea-Ciuc care mai au nevoie de mobilier de rezervă, îl pot reține, conform necesităților.
Proiectul de dotare a unităților de învățământ câștigat de Primăria Miercurea-Ciuc nu este inclus în amplul proiect derulat de Consiliul Județean, împreună cu peste 50 de unități administrativ-teritoriale din județ, finanțat tot prin PNRR.
”Am dorit să facem separat (proiectul – n.r.), pentru că avem atâtea instituții de învățământ cât aproape pentru un județ și așa că trebuia să discutăm cu ei direct, să avem necesitățile, pentru că trebuia să aducem proiectul cel mai apropiat de necesități”, a mai arătat Korodi Attila.