Toma Rădulescu, cel mai cunoscut muzeograf al Muzeului Olteniei, a murit

Distribuie

Prof. dr. Toma Rădulescu, cel mai cunoscut muzeograf al Muzeului Olteniei – Secţia de Istorie-Arheologie, unde a lucrat zeci de ani, considerat omul-enciclopedie a Craiovei, a decedat, miercuri, la vârsta de 74 de ani, au anunţat reprezentanţii instituţiei de cultură.

„De fiecare dată când trecea pragul Muzeului Olteniei stătea la o vorbă, este adevărat, mult mai puţin decât am fi vrut noi şi mereu despre personalităţile şi clădirile Craiovei de altădată, patrimoniul istoric, documentar pe care l-a colecţionat ani în şir în urma cercetărilor de teren realizate în zona Olteniei. Acum, vorbele s-au terminat, domnul Toma Rădulescu a plecat în ceruri, iar rostuirile sale se transformă în amintiri”, au scris reprezentanţii Muzeului Olteniei pe pagina de facebook a instituției.

Născut la 1 ianuarie 1948 în Craiova, Toma Rădulescu a lucrat ca muzeograf în Muzeul Olteniei – Secţia de Istorie-Arheologie, pe care a şi condus-o mulţi ani.

Citește și Jurnalista Vera Girici a murit în propria casă în bombardamentele care au vizat Kievul

„Cercetarea de teren l-a adus în mijlocul mărturisirilor despre elita românească, cunoscând urmaşii unor personalităţi precum Nicolae Titulescu, Alexandru Macedonski, Theodor Aman, Jean Mihail, Gheorghe Tătărăscu, Charles Laugier, ai boierilor Viişoreanu şi Otetelişanu. A constituit valoroasa Colecţie Nicolae Titulescu, ce conţine şi tocul cu care acesta a semnat Tratatul de la Trianon, a adus în colecţiile muzeului prima matrice sigilară a unui sat din România, de la 1785, tezaure monetare, scrisori semnate Eliade, Sadoveanu, Camil Petrescu sau Elena Farago. (…) Domnului Toma Rădulescu îi datorăm descoperirea a numeroase obiecte personale ale unor personalităţi precum Nicolae Titulescu, Alexandru Macedonski, C. S. Nicolăescu-Plopşor, Nicolae Herescu sau Valentin Georgescu”, mai scriu reprezentanţii Muzeului Olteniei.