Arhivele Naționale ale României: Traseul de la 1831 până astăzi

Instituția Arhivelor Statului a fost înființată în România la 1 mai 1831 în Țara Românească și la 1 ianuarie 1832 în Moldova. Această instituție, care s-a născut din nevoia de a conserva și a administra patrimoniul arhivistic național, a evoluat de-a lungul timpului, marcând importante momente istorice. Un pas semnificativ a fost unificarea direcțiilor arhivistice din București și Iași în …

Citește mai mult

Bistrița-Năsăud: Arhivele Naționale au rămas fără pagina de facebook, închisă de Meta

Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Arhivele Nationale Bistrita-Năsăud s-a trezit miercuri dimineața fără pagina de facebook, închisă de Meta după o postare cu imaginea certificatului de naștere a marelui sculptor Constantin Brâncuș, informează Bistrița Expres. Anunțul închiderii paginii de facebook a fost făcut de directoarea Arhivelor Județene, Cornelia Vlașin, pe contul personal. Aceasta precizează că nu a primit niciun alt răspuns de la …

Citește mai mult

Lansarea proiectului „Prin tunelul istoriei metroului bucureștean”

Asociația Redescoperă Istoria în colaborare cu Arhivele Naționale ale României, Biblioteca Metropolitană București și Muzeul Municipiului București anunță lansarea proiectului cultural „Prin tunelul istoriei metroului bucureștean”. Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, „Prin tunelul istoriei metroului bucureștean” își propune să recupereze, să păstreze și să valorifice istoria metroului din București în beneficiul publicului larg prin digitalizarea atât a documentelor …

Citește mai mult

Istoricii Academiei Române avertizează asupra pericolului cenzurării trecutului național

Secția de Științe Istorice și Arheologie a Academiei Române adresează un memoriu celor mai importante instituții ale statului, avertizând asupra pericolului cenzurării trecutului național, în urma deciziei Arhivelor Naționale din 26 mai de a restricționa accesul la documentele Fondului Arhivistic Național. „Secția de Științe Istorice și Arheologie a Academiei Române își exprimă profunda îngrijorare cu privire la această decizia prin …

Citește mai mult

Arhiva foto din perioada regimului comunist va fi digitalizată integral, anunță IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunță că a încheiat un protocol de colaborare cu Arhivele Naționale ale României, pentru reluarea digitizării materialelor fotografice gestionate de ANR, în vederea suplimentării bazei de date a Fototecii online IICCMER. Dincolo de obiectivul digitizării materialului arhivistic, IICCMER are în vedere reconstrucția platformei online care găzduiește Fototeca, dar și …

Citește mai mult

Președintele Academiei solicită păstrarea accesului liber la documentele din Arhivele Naționale

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a adresat ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, o scrisoare în care Biroul Prezidiului Academiei solicită păstrarea accesului liber la documentele din Arhivele Naţionale, în care subliniază că restricţionarea constituie o „lovitură gravă” pentru cercetarea istoriei naţionale. „Biroul Prezidiului Academiei Române a luat act cu îngrijorare de anunţul Arhivelor Naţionale privind posibilitatea restricţionării accesului la documentele …

Citește mai mult

Scrisoare deschisă privind accesul istoricilor la documente din Arhivele Naționale

Scrisoare deschisă adresată             Președintelui României             Parlamentului României             Guvernului României             Arhivelor Naționale ale României Subsemnații, istorici, cercetători, arhiviști și cetățeni preocupați de soarta arhivelor, protestăm împotriva deciziei administrative adoptate de Arhivele Naționale ale României, prin care se limitează accesul liber și neîngrădit, la documentele ce fac parte din Fondul Arhivistic Național. Cerem revocarea acestei decizii și declasificarea …

Citește mai mult

Arhivarii au obligația să verifice fiecare filă înainte de a o elibera pentru studiu. Reacția istoricilor

Istoricii și cercetătorii români acuză serviciul de informații al Ministerului Afacerilor Interne că le-a „tăiat” accesul la studiul documentelor sensibile din trecutul recent al țării sub pretextul protejării informațiilor cu caracter clasificat. Arhivele Naționale au dat joi, 26 mai, un comunicat din care reiese că intră deja în vigoare de astăzi o dispoziție prin care arhivarii au obligația să verifice fiecare filă …

Citește mai mult

36 de ani după dezastrul nuclear de la Cernobîl. Reacția regimului comunist în Arhivele Naționale

Raportul întocmit de ministrul Apărării din 1986, Vasile Milea, la patru zile după explozia de la Cernobîl, și stenograma din 1 mai 1986 a Comitetului Politic Executiv al partidului condus de Nicolae Ceaușescu se numără printre documentele făcute publice de Arhivele Naționale la 36 de ani după dezastrul nuclear. Pe 26 aprilie 1986, reactorul cu numărul 4 al centralei nucleare …

Citește mai mult

Arhivele Naționale prezintă efectele cutremurului din 4 martie 1977 în București

În noaptea de 4 martie 1977, România avea să cunoască unul dintre cel mai devastatoare cutremure. Arhivele Naționale ale României a pus la la dispoziție urmăritorilor de pe rețeaua de socializare Facebook câteva documente din fondul CC al PCR. Documentele ilustrează distrugerea unor blocuri de locuințe din București și informează asupra pierderilor de vieți omenești sau a manierei în care …

Citește mai mult