Arhiva bibliotecii digitale a UMFST, intens accesată de state din Europa și America de Nord

Arhiva bibliotecii digitale a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, care cuprinde publicaţii începând din secolul al XVI-lea, este accesată frecvent din numeroase state din Europa şi America de Nord, iar pentru creşterea volumului informaţional, din acest an studenţii efectuează stagii de practică prin care învaţă cum să digitizeze cărţi, periodice, manuscrise şi …

Citește mai mult

Chișinău: Cu suportul Japoniei, la USM va fi creată o bibliotecă digitală

Miercurii, 18 ianuarie, rectorul USM, Igor Șarov și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, E.S. Yamada Yoichiro au semnat contractul de grant în valoare de 70,814 dolari SUA, finanțat de către Guvernul Japoniei în cadrul Programului de Granturi în domeniul culturii „Kusanone”. La eveniment au participat Secretarul de Stat al Ministerului Educației și Cercetării, Adriana Cazacu, prorectorul …

Citește mai mult

S-a lansat Biblioteca Digitală a Brăilei

De curând s-a lansat o nouă bibliotecă digitală, care se alătură altor proiecte similare. Bibliotecile județene, din ce în ce mai multe, au început demersuri de digitalizare a colecțiilor pe care le dețin în patrimoniul lor. Utilizatorii de internet au acces gratuit și deschis la ”Biblioteca Digitală a Brăilei”, cel mai „tânăr” proiect al Bibliotecii Județene ”Panait Istrati”! Informațiile sunt organizate …

Citește mai mult

Documente vechi de secole din colecţia Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, digitizate

Un număr de 13 incunabule, cărţi editate în a doua jumătate a secolului al XV-lea în Europa, şi aproape 100 de documente din Arhiva Capitlului din Alba Iulia din colecţia Bibliotecii Batthyaneum pot fi accesate online, în urma reluării activităţii de digitalizare a documentelor din patrimoniu, după o pauză de aproape un deceniu, „Dragi Prieteni, suntem foarte bucuroşi să vă …

Citește mai mult

Digiteca Arcanum, în continuă creștere. Noi colecții în prelucrare digitală

Digiteca Arcanum, care tinde să devină o bază de date preferată de cercetători, este în continuă creștere. Szabolcs Kovács, responsabil pentru dezvoltarea a liniei române a digitecii, informează asupra unor unor noi colecții care urmează să fie prelucrate și publicate. Printre colecțiile aflate în lucru se regăsesc: Revistă generală de comerț (1923-1947); Economia națională (1875-1941); Ilustrațiunea română (1929-1932, 1934-1939); România …

Citește mai mult

Petiții și interpelări parlamentare privind modernizarea site-ului digibuc.ro

Biblioteca Digitală a Bucureștilor (digibuc.ro), fostă Dacoromanica, care cuprinde peste 3 milioane de documente puse la dispoziția celor interesați, a făcut cu mai multe ocazii subiectul unor petiții adresate autorităților, cărora le solicita restabilirea accesului la documente. Site-ul are deseori probleme de server și funcționează cu intermitențe. În 2018, o petiție pentru restabilirea accesului la baza de date Biblioteca Digitală …

Citește mai mult

Primul Muzeu Digital al Romanului Românesc a ajuns la peste 1.400 volume digitizate

În decembrie 2019, primul Muzeu Digital al Romanului Românesc şi-a deschis porţile. Peste 1.400 de romane apărute în secolul al XIX-lea au fost digitalizate în cadrul proiectului ASTRA Data Mining. Muzeul Digital al Romanului Românesc din Secolul al XIX-lea a fost inițiat de Revista Transilvania, organizat de Complexul Național Muzeal ASTRA și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Cea mai mare colecție …

Citește mai mult

Parteneriat între BCU Iași și Digiteca Arcanum

Digiteca Arcanum este una dintre cele mai dinamice platforme europene care oferă acces online la peste două milioane de pagini ale unor publicații românești. Tehnologia bazată pe inteligență artificială le permite cititorilor să exploreze intuitiv universul de cuvinte și imagini prins în mozaicul rubricilor de revistă și de ziar. Funcțiile de căutare permit identificarea facilă a informațiilor relevante. Recunoașterea facială asigură …

Citește mai mult

Deși nu s-a lansat oficial, Biblioteca Digitală a României este accesibilă

Deși nu s-a lansat oficial, Biblioteca Digitală a României, aflată în mediu de test, este accesibilă. Imagini foto, video și alte documente, în total 469782, pot fi previzualizate. Pentru a descoperi documentele este suficient să dați căutare după termenul dorit. Proiectul E-Cultura, inițiat în 2018, include peste 30 de instituții naționale participante, fiecare dintre acestea având, prin Acorduri de participare, stabilite un număr …

Citește mai mult

ProEuropeana – Biblioteca Digitală a Publicațiilor, cea mai importantă resursă pentru cercetători

ProEuropeana – Biblioteca Digitală a Publicațiilor, a doua cea mai accesată bibliotecă digitală din România în 2020, continuă să-și mențină poziția și chiar să crească, cu atât mai mult că este singura aplicație din România care permite descărcarea de publicații contemporane fără costuri, iar conținutul periodicelor este indexat per articol. În momentul de față sunt accesibile: 213 periodice, însemnând 5695 …

Citește mai mult