Istoria și impactul Fascismului și Comunismului în Europa

Secolul XX a reprezentat o perioadă de schimbări radicale și adesea violente în istoria Europei. Două ideologii politice, fascismul și comunismul, au avut un impact semnificativ, modelând în mod profund cursul evenimentelor și lăsând în urmă o moștenire care continuă să afecteze continentul. Fascismul, ca mișcare politică, și-a făcut apariția în Italia interbelică, sub conducerea lui Benito Mussolini. Acesta a …

Citește mai mult

Istoria Comunismului în România

Istoria comunismului în România este strâns legată de evoluția Partidului Comunist Român (PCR).Comunismul a apărut în România în primii ani ai secolului al XX-lea, când ideile marxiste au fost introduse în țară de către intelectuali și activiști politici. Partidul Comunist din România (PCR) a fost înființat în 1921 sub numele de Partidul Socialist-Comunist din România, ca o ramură a celei …

Citește mai mult

Victimele regimului Comunist în România: Memorie, Justiție și Educație

Perioada comunistă din România (1947-1989) a fost caracterizată de represiune politică, supraveghere, cenzură și încălcarea drepturilor omului. Mulți români au fost victime ale regimului, suferind persecuție, tortură, detenție și chiar moartea din cauza convingerilor și activităților lor politice sau sociale. Represiunea politică și socială în România comunistă În perioada comunistă, regimul a utilizat diverse instrumente și metode pentru a controla …

Citește mai mult

„SHAME – European Stories” – Un manifest al copiilor care au fost abuzați

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc anunță lansarea expoziției „SHAME – European Stories”, care va avea loc pe 15 februarie, de la ora 13:00, în stația de metrou Piața Unirii 1. IICCMER s-a alăturat acestei expoziții pentru a susține cauza copiilor care au trăit în Căminele-spital din perioada regimului comunist din România. În cele 4 din …

Citește mai mult

Drobeta Turnu Severin: Conferinţă despre fenomenul frontierist din anii comunismului

Zeci de mii de români au căutat libertatea dincolo de graniţele României comuniste, în Occident, în anii dictaturii, între 1948-1989. Li se spunea ”frontieriştii”, iar fuga lor din ţară, sfidând moartea la frontieră, este un fenomen de masă prea puţin cunoscut publicului din România. Este o lecţie de istorie recentă care lipseşte din manuale şi din discursul public. Muzeul Regiunii …

Citește mai mult

Concurs de publicații privind comunismul. Ediția a III-a

La 30 de ani de la apariția primului număr al Memoria – revista gândirii arestate, Fundația Culturală Memoria a anunțat instituirea a cinci premii care au fost acordate unor lucrări având ca temăIstoria comunismului din România și din celelalte teritorii locuite de români. După succesul primelor două ediții a Concursului de publicații privind comunismul des­fășurate în 2021 și 2022 ne face plăcere să anunțăm lansarea Ediției a III-a.  …

Citește mai mult

„Barometrul nostalgiei comuniste”

IICCMER anunță lansarea Campaniei Naționale „Barometrul nostalgiei comuniste”, în cadrul căreia vom monitoriza manifestările și actele publice de reabilitare a comunismului Începând cu data de 1 februarie 2023, IICCMER va lansa Programul de monitorizare a manifestărilor și actelor publice de relativizare a naturii criminale a regimului comunist „Barometrul nostalgiei comuniste”. Concret, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului …

Citește mai mult

18 iunie – Ziua Victimelor Deportării în Timpul Regimului Comunist

La 18 iunie este marcată Ziua Victimelor Deportării în Timpul Regimului Comunist. Ziua a fost marcată pentru prima dată în 2021. În România comunistă, deportarea/delocalizarea persoanelor prin mijloace represive a urmat modelul oferit de gulagul sovietic. În întreaga perioadă comunistă, bănăţeni, olteni, bulgari, sârbi, nemţi, evrei, basarabeni, bucovineni, aromâni, vlahi, megleno-români  au fost deportaţi din zona lor de origine spre …

Citește mai mult

Decembrie 1989 – ample ecouri ale marilor puteri la căderea regimului comunist

Căderea regimului comunist în decembrie 1989 a avut un larg ecou în presa internațională, numeroase guverne manifestându-și solidaritatea cu poporul român. În decembrie 1989, Consiliul de Stat al R.D. Germane a hotărât să-i retragă lui Nicolae Ceaușescu Ordinul „Karl Marx“. Regina Angliei a anulat la rândul ei titlul de înaltă distincție „Bath” în gradul de Cavaler al Marii Cruci, pe …

Citește mai mult

Primul eveniment din seria „Conferințele Bibliotecii Naționale a României”

Căderea Regimurilor Comuniste în Europa și în Lume. Primul eveniment din seria „Conferințele Bibliotecii Naționale a României”. Invitat: Stelian Tănase Biblioteca Națională a României dă startul unei serii de conferințe lunare menite să aducă în fața publicului intelectuali români de marcă, ce vor discuta teme importante abordate în operele lor, dar și subiecte de actualitate ce ne frământă pe toți. …

Citește mai mult