Sute de vase intacte de vin de acum 5.000 de ani, descoperite în sudul Egiptului

O misiune arheologică egipteană, germană şi austriacă a descoperit în sudul Egiptului sute de vase de vin închise şi intacte, datând de acum 5.000 de ani, a anunţat duminică Ministerul Turismului şi Antichităţilor de la Cairo, citat de agenţia EFE. „Vasele descoperite sunt de dimensiuni mari şi se află într-o stare bună de conservare. Iar rămăşiţele de vin găsite în …

Citește mai mult

Egiptul a cerut UNESCO să modifice limitele oraşului istoric Cairo în cadrul reuniunii de la Riad

Egiptul a înaintat o cerere de modificare a limitei oraşului istoric Cairo în timpul unei reuniuni a UNESCO care a avut loc săptămâna aceasta în capitala saudită Riad şi a negat rapoartele privind demolarea mormintelor istorice sau a mausoleelor, a declarat joi un purtător de cuvânt al UNESCO pentru www.middleeasteye.net. Guvernul egiptean s-a confruntat cu proteste din partea conservatorilor şi …

Citește mai mult

Elveţia a restituit Egiptului un fragment dintr-o statuie a lui Ramses al II-lea

Elveţia a restituit Egiptului un fragment dintr-o statuie a faraonului Ramses al II-lea datând de peste 3.400 de ani, care fusese furată în urmă cu câteva decenii dintr-un templu din Abydos, scrie AFP. Directorul Oficiului Federal pentru Cultură (FOC), Carine Bachmann, a predat luni, la Berna, acest „important bun arheologic” Ambasadei Egiptului în Elveţia. Sculptura din piatră a faraonului Ramses …

Citește mai mult

Egiptul a redeschis o moschee istorică, după o lungă perioadă de restaurare

O moschee din secolul al XIII-lea care a căzut în paragină, după ce a fost folosită de-a lungul anilor ca fabrică de săpun, abator şi fort militar, a fost redeschisă, luni, în Cairo, după o lungă perioadă de restaurare, scrie Reuters. Moscheea Al-Zhahir Baybars, construită sub stăpânirea mamelucilor în 1268, se întinde pe o suprafaţă de trei acri chiar la …

Citește mai mult

2.000 de capete mumificate de berbeci au fost descoperite în templul lui Ramses al II-lea

Mai mult de 2.000 de capete mumificate de berbeci, datând din epoca Ptolemeică, au fost descoperite în Templul lui Ramses al II-lea din oraşul antic Abydos din sudul Egiptului, au declarat autorităţile duminică, scrie Le Figaro. Resturi mumificate de oi, câini, capre, vaci, gazele şi manguste au fost exhumate şi de o echipă de arheologi americani de la Universitatea din …

Citește mai mult

Egipt: Statueta unui sfinx „zâmbitor”, descoperită într-un mormânt

Un sfinx care zâmbeşte având gropiţe a fost descoperit de arheologi în apropierea templului lui Hathor din complexul arheologic Dendera, scrie Le Figaro. Sculptura l-ar putea reprezenta pe împăratul roman Claudius, aflat la putere între anii 41 şi 54, a anunţat luni Ministerul Egiptean pentru Turism şi Antichităţi. Potrivit autorităţilor, acest sfinx zâmbitor a fost dezgropat lângă Templul lui Hathor …

Citește mai mult

Mormânt cu o vechime de 4.000 de ani, deschis de Egipt pentru public

Egiptul a restaurat, documentat şi deschis pentru turişti mormântul lui Meru din perioada Regatului Mijlociu, cel mai vechi sit accesibil publicului de pe malul vestic al Nilului din Luxor, care găzduieşte unele dintre cele mai spectaculoase monumente faraonice ale sale, inclusiv Valea Regilor, transmite joi Reuters. Meru a fost un oficial de rang înalt de la curtea faraonului Mentuhotep al …

Citește mai mult

Ingredientele folosite pentru mumificare în Egiptul Antic proveneau din regiuni îndepărtate

Egiptenii antici utilizau numeroase ingrediente exotice – unele importate se pare chiar din îndepărtata Asie de Sud-Est – pentru a-şi mumifica morţii, a scos la iveală o nouă analiză a recipientelor dezgropate la un atelier de îmbălsămare cu o vechime de peste 2.500 de ani, informează Reuters. Cercetătorii au dezvăluit miercuri rezultatele analizelor biochimice a 31 de recipiente ceramice care …

Citește mai mult

Patru morminte din perioada faraonilor şi o mumie de peste 4.000 de ani, descoperite în Egipt

Arheologii egipteni au scos la iveală patru morminte de demnitari din perioada faraonilor şi o mumie de peste 4.000 de ani la Saqqara, în apropiere de Cairo, cea mai recentă dintre descoperirile anunţate cu mare fast de o ţară dornică de revenirea turiştilor, informează AFP. În necropola Saqqara, cunoscută pentru faimoasa piramidă în trepte a faraonului Djoser, arheologii au descoperit …

Citește mai mult

Un „oraş roman complet” descoperit în apropiere de Luxor – Egipt

Egiptul a anunţat marţi descoperirea la Luxor, Teba faraonilor în sud, vestigiile „unui oraş roman complet” datând din primele secole după Hristos, potrivit AFP. Este vorba, potrivit Ministerului Antichităţilor, de „un oraş rezidenţial complet” din secolele II şi III, descoperit „pe malul de est al Nilului, în apropiere de Templul din Luxor”, la aproximativ 500 de km sud de Cairo.  …

Citește mai mult