Legenda Podului lui Dumnezeu

Legenda Podului lui Dumnezeu este o poveste populară care are la bază o formațiune stâncoasă naturală impresionantă, situată în județul Mehedinți. Această formațiune stâncoasă, cunoscută sub numele de „Podul lui Dumnezeu”, este un pod natural de piatră, rezultat în urma eroziunii și a proceselor geologice de-a lungul timpului. Povestea spune că, demult, într-un sătuc din apropierea podului, oamenii erau terorizați …

Citește mai mult

Legenda lui Ioan de Hunedoara și a corbului

Castelul Corvinilor, cunoscut și sub numele de Castelul Huniazilor, este unul dintre cele mai impresionante și celebre monumente istorice din România, situat în orașul Hunedoara. Acest castel gotic a fost construit în secolul al XV-lea și a fost reședința nobililor maghiari ai familiei Corvin, care au avut un rol semnificativ în istoria Transilvaniei și a Regatului Ungariei. De-a lungul timpului, …

Citește mai mult

Legenda Muntelui Retezat

Legenda Muntelui Retezat este una dintre poveștile populare românești legate de formarea și istoria acestor munți. Potrivit legendei, Retezatul era odinioară locuit de uriași blânzi și mândri, care trăiau în pace și armonie cu natura. Ei erau stăpânii munților, pădurilor și râurilor și se ocupau de păstrarea echilibrului și frumuseții acestor meleaguri. Uriașii erau de asemenea puternici și curajoși, fiind …

Citește mai mult

Legenda ouălor roșii (variante)

Legenda ouălor roșii este o poveste populară asociată cu sărbătoarea Paștelui și cu tradiția vopsirii ouălor în roșu. Deși există mai multe variante ale acestei legende, toate celebrează simbolismul ouălor de Paște ca semn al vieții și al învierii lui Iisus Hristos. Una dintre cele mai cunoscute variante ale legendei ouălor roșii este cea legată de Maria Magdalena. Potrivit acestei …

Citește mai mult

Legenda clopotelor

Legenda spune că, în Joia Mare, toate clopotele bisericilor tac și pleacă într-o călătorie spre Roma, revenind în noaptea de Înviere pentru a aduce daruri și sărbătoare copiilor. Potrivit acestei legende, în Joia Mare, care marchează începutul Triduumului Pascal (ultimele trei zile ale Săptămânii Patimilor), clopotele încetează să mai bată în semn de doliu pentru suferința și moartea lui Iisus …

Citește mai mult

Legenda mielului de Paști

Legenda mielului de Paști este o poveste simbolică legată de sărbătoarea Paștelui, care celebrează învierea lui Iisus Hristos și mântuirea omenirii. În tradițiile creștine, mielul de Paști reprezintă simbolul purității, sacrificiului și victoriei asupra morții și păcatului. Potrivit legendei, în vremurile biblice, poporul evreu era supus sclaviei în Egipt, condus de faraon. Dumnezeu l-a ales pe Moise să fie conducătorul …

Citește mai mult

Legenda Zmeului din Muntele Găina

Legenda Zmeului din Muntele Găina este o poveste populară din folclorul românesc, care se concentrează pe un zmeu înfricoșător ce trăia în Muntele Găina, situat în Munții Apuseni, România. Zmeul, o creatură fantastică, semănând cu un dragon, era temut și respectat în regiune, datorită puterilor sale uriașe și a comportamentului său malefic. Potrivit legendei, Zmeul din Muntele Găina își avea …

Citește mai mult

Legenda Soarelui și a Lunii

Legenda Soarelui și a Lunii este o poveste tradițională care variază în funcție de cultura și regiunea în care este povestită. O variantă populară a acestei legende vorbește despre dragostea dintre Soare și Lună și cum aceasta a dus la formarea nopții și a zilei. Era odată într-un tărâm îndepărtat, două zeități strălucitoare, Soarele și Luna. Soarele era un zeu …

Citește mai mult