Cursuri de acomodare cu limba română pentru copiii ucraineni, la şcolile din Ocnele Mari şi Olăneşti

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Vâlcea va organiza, începând de săptămâna viitoare, cursuri de acomodare cu limba română pentru copiii ucraineni aflaţi în Ocnele Mari şi Băile Olăneşti. Inspectorul şcolar general, Mihaela Andreianu, a precizat că este vorba de peste 150 de copii refugiaţi, pentru care vor fi constituite, în funcţie de vârstă, mai multe grupe în cadrul unităţilor şcolare din …

Citește mai mult

Povestea Liceului Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj: Începuturile educației în limba română în Transilvania

Liceul Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj reprezintă un monument istoric și cultural de importanță majoră pentru poporul român. Situat în inima Transilvaniei, sub auspiciile Bisericii Române Unite cu Roma, acesta a servit drept pionier în educația în limba română într-o perioadă istorică deosebit de provocatoare. Înființat în 1754 de episcopul Petru Pavel Aron, Gimnaziul din Blaj, precursorul actualului …

Citește mai mult

Care pe care: Emisiunea concurs 100% românească dedicată limbii române!

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, se vede din 8 mai la TVR 1. „Care pe care”, cu Ruxandra Gheorghe Negrea, va fi difuzată de luni până joi, de la ora 18.00. „E timpul să mâncăm copii! Pardon! E timpul să mâncăm, copii!”. O virgulă absentă sau pusă greşit schimbă complet sensul unei …

Citește mai mult

Controversele și ipotezele privind originea limbii române: de la romanizarea dacilor până la rolul politic și științific

Istoria limbii române este la fel de controversată ca și cea a poporului român, din două motive principale, unul științific, celălalt politic. Din punct de vedere științific, penuria izvoarelor istorice, în special a celor scrise, permite numeroase interpretări, pe care numai lingvistica comparată, lexicologia și toponimia le pot confirma sau infirma, rareori definitiv. Interesele politice, care exprimă revendicările odinioară teritoriale, …

Citește mai mult

Ioan Aurel Pop: Limba română – cea mai importantă creaţie spirituală a poporului

Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a afirmat miercuri că limba română este cea mai importantă creaţie spirituală a acestui popor şi a deplâns „marea suferinţă” în care se află în prezent limba şi literatura noastră, care se studiază „cu program redus”, scrie Agerpres. „Eu nu consider că există vreo creaţie spirituală mai importantă a acestui popor, privit ca grup, …

Citește mai mult

Lucian Romaşcanu consideră că e nevoie de o lege a limbii române

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, afirmă, într-un mesaj de Ziua Limbii Române, că aceasta reprezintă „liantul primordial” care ne defineşte ca naţiune şi subliniază că „e nevoie de o lege a limbii române”, care s-o apere de cuvinte ce o „pătează”, care „îşi fac loc” în vorbirea curentă, informează Agerpres. „Astăzi sărbătorim liantul primordial care ne defineşte ca naţiune, limba română. …

Citește mai mult

Braşov: Tema importanţei învăţării limbii române în străinătate, dezbătută într-o conferinţă

Specialişti ai predării limbii române din şcoli europene unde învaţă nativi români vor vorbi, sâmbătă, în cadrul unei conferinţe, la Braşov, despre provocările pe care le întâmpină elevii şi profesorii români în diaspora. Conferinţa Diaspora „Importanţa învăţării limbii române în străinătate”, ce se va desfăşura la Aula Universităţii Transilvania Braşov, este organizată de Departamentul Românilor de Pretutindeni din Guvernul României, …

Citește mai mult

Din 16 iulie website-urile din Ucraina sunt obligate să treacă la limba ucraineană. Ce va face presa în limba română?

La 16 iulie au intrat în vigoare o serie de norme noi ale legii „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”. Potrivit Comisarului pentru Protecția Limbii de Stat din Ucraina, Taras Kremin, toate website-urile, paginile de Facebook, Youtube și Viber ale persoanelor juridice trebuie să treacă la limba ucraineană, folosind în paralel și alte limbi de …

Citește mai mult