Noaptea Cercetătorilor Europeni – în Bucureşti şi în 27 de oraşe din România

Cercetători renumiţi, la nivel naţional şi internaţional, vor interacţiona cu pasionaţii de ştiinţă la Noaptea Cercetătorilor Europeni, un eveniment care va avea loc pe 29 septembrie în Bucureşti şi în alte 27 de oraşe din România. Evenimentul este o iniţiativă a Comisiei Europene şi a fost apreciat de public încă de la prima ediţie, în anul 2005, datorită caracterului său …

Citește mai mult

România – locul I pe medalii la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori

România a ocupat locul I pe medalii la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori, a anunţat Ministerul Educaţiei. Potrivit sursei citate, în cursul zilei de miercuri, la Kutaisi, în Georgia, a avut loc festivitatea de premiere a celei de a VII-a ediţii a Olimpiadei Europene de Informatică pentru juniori, ediţie la care au participat 96 de concurenţi din 24 de …

Citește mai mult

”Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii”, de Radu Jude este propunerea României la Oscar

Filmul „Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” („Do Not Expect Too Much from the End of the World”), scris şi regizat de Radu Jude, este propunerea României pentru Premiile Oscar 2024, la categoria „Cel mai bun lungmetraj internaţional”. Filmul a fost ales de comisia de selecţie a Centrului Naţional al Cinematografiei, alcătuită din profesionişti din industrie: Alexander Nanau …

Citește mai mult

Istoria și importanța patrimoniului UNESCO din România

România, înzestrată cu frumusețile sale naturale și o istorie bogată care se întinde pe parcursul a mii de ani, este recunoscută internațional pentru patrimoniul său cultural și natural unic. Una dintre cele mai înalte onoruri pe care o națiune o poate primi în privința patrimoniului său cultural și natural este includerea acestuia în patrimoniul mondial UNESCO.. Până în prezent, România …

Citește mai mult

România revine la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing

România revine, după trei ani de absenţă, la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing (BIBF), unul dintre cele mai importante evenimente de profil de pe continentul asiatic. 250 de titluri româneşti, materiale de promovare a literaturii române, precum şi o suită de evenimente vor anima standul naţional organizat de Institutul Cultural Român prin Centrul Naţional al Cărţii şi ICR …

Citește mai mult

România participă la cea de-a 82-a ediţie a Târgului de Carte de la Madrid

România este, din nou, consistent reprezentată la Feria del Libro din capitala Spaniei: un program cu 20 de evenimente şi un stand cu o ofertă editorială bogată, în perioada 26 mai – 11 iunie. Participarea ţării noastre la târgul de la Madrid este organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii şi Institutul Cultural Român de la Madrid, …

Citește mai mult

România are un Consiliu ştiinţific şi de etică în Inteligenţa Artificială

România are, începând de miercuri, un Consiliu ştiinţific şi de etică în Inteligenţa Artificială, consultativ, în coordonarea Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID), un for de specialişti de renume ce îşi pot oferi expertiza în folosul Guvernului, pentru dezvoltarea domeniului IA din ţara noastră. Potrivit unui comunicat de presă al MCID, membrii, 50% femei, aproximativ o treime din diaspora, au …

Citește mai mult

Sprijin financiar de 900.000 euro pentru învățământul în limba germană în România de la Ambasada Germaniei

Ambasada Germaniei la Bucureşti a anunţat că Republica Federală Germania sprijină din nou proiectul „Susţinerea cadrelor didactice din învăţământul în limbă germană din România”, cu o sumă totală de 900.000 de euro. Potrivit comunicatului de presă al Ambasadei Germaniei în România, această finanţare este destinată promovării limbii germane la nivel de limbă maternă în şcolile şi în instituţiile de învăţământ …

Citește mai mult

Orașe românești cu un patrimoniu arhitectural impresionant

România, o țară în care trecutul și prezentul se împletesc într-un dans plin de culoare și farmec, se mândrește cu un patrimoniu arhitectural impresionant ce reflectă istoria sa bogată și diversitatea culturală. Cu un peisaj presărat de castele, cetăți, biserici și clădiri monumentale, această națiune se dezvăluie în fața vizitatorilor ca o adevărată comoară a Europei. Sibiu Sibiu, cunoscut și …

Citește mai mult

Proiectul unirii Româno-Bulgare: Încercări istorice și implicații politice

Proiectul unirii Româno-Bulgare reprezintă un episod mai puțin cunoscut din istoria relațiilor dintre România și Bulgaria. Propunerea de unire a celor două state balcanice a apărut în contextul Războiului de Independență al României (1877-1878), când au existat negocieri între guvernele român și bulgar în vederea formării unei federații a țărilor dunărene. Contextul istoric și diplomatic Ideea unirii României cu Bulgaria …

Citește mai mult