Un nou studiu dezvăluie secretele ascunse ale prafului stelar din supernove

Un proiect de cercetare coordonat de Universitatea Curtin din Australia a descoperit recent o particulă rară de praf prinsă într-un vechi meteorit care a fost format de o altă stea decât Soarele, informează Xinhua. Descoperirea a fost făcută de autoarea principală a studiului, Nicole Nevill, şi de colegii ei în timpul studiilor sale de doctorat la universitatea australiană. În prezent, …

Citește mai mult

O specie de pasăre gesticulează în comunicarea cu partenerul său, arată un studiu condus de Universitatea din Tokyo

Un studiu observaţional a descoperit pentru prima dată că o specie de pasăre foloseşte comunicarea gestuală, despre care se credea că este apanajul exclusiv al oamenilor, relatează EFE. Un studiu condus de Universitatea din Tokyo, publicat la 25 martie în revista Current Biology, explică modul în care micul şi coloratul piţigoi japonez (Parus minor) bate din aripi pentru a semnala …

Citește mai mult

Gheaţa polară se topeşte şi modifică rotaţia Pământului

Încălzirea globală are un impact nu doar asupra vremii, ci şi asupra trecerii timpului. Un studiu publicat miercuri în revista ştiinţifică Nature arată că topirea accelerată a gheţii polare afectează, în felul său, măsurarea timpului la scară globală. Într-o zi, în următorii ani, toţi locuitorii lumii vor pierde o secundă din timpul lor. Exact când se va întâmpla acest lucru …

Citește mai mult

Medicamentele hormonale ar putea creşte riscul de tumori cerebrale

Milioane de femei din întreaga lume care utilizează anumite medicamente hormonale pentru contracepţie şi pentru a gestiona afecţiuni precum endometrioza pot prezenta un risc crescut de tumori cerebrale rare, de obicei benigne, susţin cercetătorii. Potrivit The Guardian, oamenii de ştiinţă au descoperit că utilizarea prelungită a anumitor medicamente progestogene a fost legată de un risc mai mare de meningiom, care …

Citește mai mult

Utilizarea aparatelor auditive poate reduce riscul de demenţă, arată un studiu

Un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Melbourne, Australia, a descoperit că utilizarea aparatelor auditive îi poate ajuta pe adulţii vârstnici care suferă de pierderea auzului, putând totodată să stabilizeze funcţia cognitivă a acestora şi să reducă riscul de demenţă, transmite marţi agenţia Xinhua. Cercetătorii au împărţit peste 200 de participanţi, toţi având peste 60 de ani, …

Citește mai mult

Un medicament utilizat pentru astm, eficient la prevenirea alergiilor alimentare, arată un studiu

Un medicament deja cunoscut şi utilizat pentru tratamentul astmului, numit Xolair, s-a dovedit eficient la prevenirea reacţiilor alergice asociate mai multor alimente, a relevat un studiu publicat duminică, transmite luni AFP. Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a autorizat tratamentul la 16 februarie, cu această utilizare specifică, pentru adulţi şi copii cu vârsta de peste un an, într-un context …

Citește mai mult

Virusuri străvechi au jucat un rol în dezvoltarea creierelor noastre

Virusuri străvechi, care au infectat vertebratele cu sute de milioane de ani în urmă, au jucat un rol crucial în evoluţia creierelor noastre şi a dimensiunilor corpurilor pe are le avem în prezent, sugerează constatările unui studiu recent, citate de AFP. Această cercetare, publicată joi în revista Cell, examinează originile mielinei, o membrană asemănătoare cu grăsimea, cu rol izolator, ce …

Citește mai mult

Vaccinuri anticovid: un studiu francez indică un risc de tulburări menstruale

Riscul de tulburări menstruale este „uşor crescut” în cele trei luni de la administrarea unui vaccin ARN mesager anticovid, sugerează un studiu publicat miercuri de autorităţile sanitare franceze, în timp ce o astfel de legătură rămâne dezbătută în comunitatea oamenilor de ştiinţă, menţionează AFP. Studiul „arată o creştere cu 20% a riscului de sângerare menstruală abundentă care necesită tratament spitalicesc …

Citește mai mult

Progres promiţător pentru diagnosticarea precoce a bolii Parkinson

Acumularea unei anumite proteine în creier este asociată cu anumite forme de boală Parkinson, a confirmat un studiu publicat joi, care ar putea deschide calea către un diagnostic precoce al acestei afecţiuni, transmite AFP. Prezenţa în cantitate mare a alfa-sinucleinei în lichidul cefalorahidian este „de mare precizie pentru (a identifica) formele tipice ale bolii Parkinson”, rezumă un studiu condus de …

Citește mai mult

Primul studiu despre identitatea culturală gastronomică a României

Primul studiu despre identitatea culturală gastronomică a României oferă o imagine a modului în care bucătăria este percepută de generațiile actuale, dar și o privire către viitorul preparatelor și ingredientele românești. Ierburile și brânzeturile sunt văzute ca fiind printre cele mai sănătoase mâncăruri, în timp ce tartinabilele românești au un potențial internațional și mari șanse de reinventare, alături de tocături …

Citește mai mult