Progres promiţător pentru diagnosticarea precoce a bolii Parkinson

Acumularea unei anumite proteine în creier este asociată cu anumite forme de boală Parkinson, a confirmat un studiu publicat joi, care ar putea deschide calea către un diagnostic precoce al acestei afecţiuni, transmite AFP. Prezenţa în cantitate mare a alfa-sinucleinei în lichidul cefalorahidian este „de mare precizie pentru (a identifica) formele tipice ale bolii Parkinson”, rezumă un studiu condus de …

Citește mai mult

Primul studiu despre identitatea culturală gastronomică a României

Primul studiu despre identitatea culturală gastronomică a României oferă o imagine a modului în care bucătăria este percepută de generațiile actuale, dar și o privire către viitorul preparatelor și ingredientele românești. Ierburile și brânzeturile sunt văzute ca fiind printre cele mai sănătoase mâncăruri, în timp ce tartinabilele românești au un potențial internațional și mari șanse de reinventare, alături de tocături …

Citește mai mult

Antioxidanţii din hibiscus pot contribui la combaterea obezităţii (studiu)

Antioxidanţii din hibiscus deţin proprietăţi anti-obezitate care pot contribui la găsirea unor alternative alimentare la medicamentele actuale prescrise pentru ţinerea sub control a greutăţii corporale, potrivit unui studiu coordonat de Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT), informează agenţia de presă Xinhua. Studiul, publicat în International Journal of Food Science and Technology în decembrie 2022, a cercetat felul în care compuşii antioxidanţi …

Citește mai mult

Strugurii de masă şi cei de vin au apărut în urmă cu 11.000 de ani (studiu)

Cultivarea diferitelor ecotipuri de viţă de vie sălbatică s-a produs concomitent, cu aproximativ 11.000 de ani în urmă, în Asia de Vest şi Caucaz, ceea ce a condus la obţinerea strugurilor de masă şi de vin, conform unui studiu realizat de 89 de cercetători din China şi alte ţări, transmite agenţia Xinhua. Constatările au fost publicate vineri în jurnalul Science, …

Citește mai mult

Alimentele bogate în seleniu ar putea fi folosite în tratamentul persoanelor cu Alzheimer, arată un studiu

Cercetătorii chinezi au prezentat recent dovezi care arată că un consum de alimente şi ingrediente bogate în seleniu ar putea să îmbunătăţească starea de sănătate a persoanelor bolnave de Alzheimer, potrivit unui nou studiu realizat de Institutul de Microbiologie din cadrul Academiei de Ştiinţe din Guangdong, relatează marţi Xinhua. Rezultatele studiului au fost publicate în revista „Critical Reviews in Food …

Citește mai mult

Rezultate pozitive confirmate la un medicament pentru tratarea Alzheimer

Oameni de ştiinţă au salutat miercuri rezultatele detaliate ale unui studiu clinic asupra unui nou medicament care confirmă eficacitatea acestuia în încetinirea declinului cognitiv al pacienţilor cu boala neurodegenerativă Alzheimer, dar au remarcat şi efecte adverse uneori severe ale acestui medicament, relatează AFP. Rezultatele complete ale acestui studiu clinic avansat (faza III) realizat pe aproape 1.800 de persoane monitorizate timp …

Citește mai mult

Un studiu arată că scăderea tensiunii arteriale ar putea ajuta la prevenirea demenţei

Un studiu realizat de oameni de ştiinţă de la George Institute for Global Health şi Universitatea din New South Wales (UNSW) sugerează că scăderea tensiunii arteriale la vârsta înaintată ar putea contribui la reducerea riscului de demenţă, transmite miercuri agenţia Xinhua. Demenţa este un sindrom ce presupune o deteriorare a funcţiei cognitive ce depăşeşte consecinţele obişnuite ale îmbătrânirii biologice. În …

Citește mai mult

Oamenii de ştiinţă reconstituie bătălii biblice epice în cadrul unui studiu inovator

Ruinele antice spun doar parţial povestea asediilor şi cuceririlor epice povestite în Biblia ebraică, însă oamenii de ştiinţă folosesc acum noi tehnologii pentru datare cu ajutorul cărora pun cap la cap evenimente istorice pentru a vedea cât de mult seamănă cu cele descrise în Scriptură, informează Reuters. Folosind măsurători ale unor câmpuri geomagnetice antice conservate de-a lungul timpului în cărămizi …

Citește mai mult

Virus capabil să distrugă cancerul. Rezultate promiţătoare în primele teste realizate pe oameni

Un nou tip de terapie oncologică, bazată pe un virus comun care infectează şi distruge apoi celulele canceroase, a furnizat rezultate promiţătoare în primele etape ale unor teste realizate pe oameni, au anunţat cercetători din Regatul Unit, relatează vineri BBC. Cancerul unuia dintre pacienţi a dispărut complet, iar ceilalţi au beneficiat de o reducere a tumorilor. Noul tratament se bazează …

Citește mai mult

Un studiu japonez întărește teoria apei ajunse pe Terra prin intermediul asteroizilor

Analiza compoziţiei probelor de materie aduse de pe asteroidul Ryugu de o misiune spaţială japoneză acreditează teoria unei origini extraterestre a apei, potrivit unui studiu publicat luni în revista ştiinţifică Nature Astronomy, relatează AFP. Asteroizii de tip C, precum Ryugu, „bogaţi în substanţe volatile (capabile să treacă cu uşurinţă de la starea solidă la starea gazoasă) şi organice (sau carbonice), …

Citește mai mult