Tratatul de la București, semnat pe 10 august 1913, a marcat sfârșitul celui de-al Doilea Război Balcanic și a stabilit noi frontiere în sud-estul Europei. Acest acord diplomatic a fost rezultatul unor conflicte între statele balcanice, care au contestat dominația Imperiului Otoman și apoi s-au luptat între ele pentru împărțirea teritoriilor cucerite. Tratatul a influențat relațiile internaționale și a contribuit indirect la evenimentele care au urmat în regiune.
Războaiele Balcanice – Cauze și desfășurare
La începutul secolului al XX-lea, Peninsula Balcanică era o regiune marcată de instabilitate politică. Imperiul Otoman, care controlase zona timp de secole, se afla în declin, iar statele balcanice – Serbia, Bulgaria, Grecia și Muntenegru – își manifestau dorința de a-și extinde teritoriile. Rivalitățile naționaliste și interesele marilor puteri europene au influențat conflictele din zonă.
În 1912, statele balcanice au format Liga Balcanică, o alianță împotriva Imperiului Otoman, având ca obiectiv eliberarea teritoriilor europene aflate sub control turcesc. Războiul a început în octombrie 1912 și s-a încheiat prin victoria statelor balcanice. Tratatul de la Londra (mai 1913) a stabilit noile frontiere, prin care Imperiul Otoman a cedat aproape toate teritoriile sale europene.
Liga Balcanică s-a destrămat din cauza disputelor teritoriale, în special între Bulgaria și foștii săi aliați, Serbia și Grecia. Bulgaria a atacat Serbia și Grecia în iunie 1913, iar România și Imperiul Otoman au intervenit împotriva Bulgariei. Conflictul s-a încheiat cu înfrângerea Bulgariei și semnarea Tratatului de la București.
Tratatul de la București – Prevederi și modificări teritoriale
Negocierile de pace au avut loc la București, unde statele beligerante și-au trimis reprezentanții pentru a decide asupra noii configurații teritoriale. România a jucat un rol important în organizarea tratativelor și a obținut câștiguri teritoriale.
Principalele prevederi teritoriale
- România a obținut sudul Dobrogei (Cadrilaterul), incluzând orașele Silistra și Balcic.
- Serbia și-a extins teritoriul în Macedonia.
- Grecia a primit sudul Macedoniei, inclusiv orașul Salonic.
- Bulgaria a pierdut teritorii în favoarea României, Serbiei și Greciei, iar Imperiul Otoman a recâștigat o parte din Tracia de Est, inclusiv orașul Adrianopol.
Tratatul de la București a modificat echilibrul politic în Balcani. Bulgaria a pierdut teritorii importante, în timp ce Serbia și Grecia și-au extins influența în regiune. România și-a asigurat poziția strategică prin câștigurile teritoriale din Dobrogea.
Tratatul de la București a influențat politica europeană. Înfrângerea Bulgariei a determinat-o să se apropie de Puterile Centrale (Germania și Austro-Ungaria), în timp ce Serbia a consolidat legăturile cu Rusia. România și-a menținut o poziție de echilibru între marile alianțe europene.
Bulgaria nu a acceptat pierderile teritoriale și a căutat să își recupereze poziția în regiune. Serbia, întărită teritorial, a devenit un factor de destabilizare în raport cu Austro-Ungaria. Grecia și România au trebuit să gestioneze noile teritorii și populațiile diverse din punct de vedere etnic.