Trei astronauţi chinezi au revenit pe Terra, după şase luni petrecute în spaţiu

Trei astronauţi chinezi au revenit cu bine pe Terra duminică, după ce au petrecut şase luni la bordul staţiei spaţiale Tiangong, a anunţat agenţia spaţială chineză, care a spus că misiunea celor trei cosmonauţi a fost „un succes total”, informează AFP.

Echipajul, care se afla la bordul staţiei spaţiale chineze de la începutul lunii iunie, a aterizat cu bine în regiunea Dongfeng din Mongolia Interioară din nordul Chinei, la ora 12:09 GMT, a anunţat agenţia de presă oficială Xinhua.

Potrivit medicilor chinezi, cei trei astronauţi, doi bărbaţi şi o femeie, au o stare de sănătate bună.

Astronauţii care au participat la misiunea Shenzhou-14, comandantul Chen Dong, prima femeie astronaută chineză – Liu Yang – şi Cai Xuzhe, au avut sarcina de a supraveghea ultimele faze de construcţie a staţiei spaţiale, o bijuterie a ambiţiosului program spaţial al Chinei.

Ultimul modul al staţiei chineze a fost lansat şi conectat la sfârşitul lunii octombrie, o etapă crucială înainte de finalizarea asamblării staţiei, programată pentru sfârşitul anului.

„Sunt onorat să fiu martor la formarea şi configurarea de bază a staţiei noastre spaţiale”, a declarat Chen Dong, pilot al forţelor aeriene, devenit primul astronaut chinez care a rămas pe orbită peste 200 de zile, potrivit agenţiei Xinhua.

Citește și China anunţă finalizarea celui mai important proiect de reactor de fuziune nucleară

Echipajul a predat ştafeta celor trei astronauţi ai misiunii Shenzhou-15, care au ajuns la sfârşitul lunii noiembrie la bordul staţiei Tiangong. Atunci s-a petrecut primul transfer de echipaj pe orbită realizat de astronauţi chinezi.

China a fost exclusă din proiectul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) în 2011, când Statele Unite i-au interzis agenţiei sale spaţiale, NASA, orice parteneriat cu Beijingul.

Odată finalizată, staţia spaţială Tiangong va avea o greutate de 90 de tone – aproximativ un sfert din ISS – şi o mărime similară cu cea a fostei staţii sovietice Mir.

Staţia spaţială Tiangong („Palatul celest”), cunoscută şi sub acronimul CSS („Chinese Space Station” în engleză – n.r.), va avea o durată de funcţionare de cel puţin 10 ani şi va găzdui diverse experimente ştiinţifice în condiţii marcate de absenţa aproape completă a gravitaţiei.