Trei astronauţi chinezi au revenit cu bine pe Terra duminică, după ce au petrecut şase luni la bordul staţiei spaţiale Tiangong, a anunţat agenţia spaţială chineză, care a spus că misiunea celor trei cosmonauţi a fost „un succes total”, informează AFP.
Echipajul, care se afla la bordul staţiei spaţiale chineze de la începutul lunii iunie, a aterizat cu bine în regiunea Dongfeng din Mongolia Interioară din nordul Chinei, la ora 12:09 GMT, a anunţat agenţia de presă oficială Xinhua.
Potrivit medicilor chinezi, cei trei astronauţi, doi bărbaţi şi o femeie, au o stare de sănătate bună.
Astronauţii care au participat la misiunea Shenzhou-14, comandantul Chen Dong, prima femeie astronaută chineză – Liu Yang – şi Cai Xuzhe, au avut sarcina de a supraveghea ultimele faze de construcţie a staţiei spaţiale, o bijuterie a ambiţiosului program spaţial al Chinei.
Ultimul modul al staţiei chineze a fost lansat şi conectat la sfârşitul lunii octombrie, o etapă crucială înainte de finalizarea asamblării staţiei, programată pentru sfârşitul anului.
„Sunt onorat să fiu martor la formarea şi configurarea de bază a staţiei noastre spaţiale”, a declarat Chen Dong, pilot al forţelor aeriene, devenit primul astronaut chinez care a rămas pe orbită peste 200 de zile, potrivit agenţiei Xinhua.
Citește și China anunţă finalizarea celui mai important proiect de reactor de fuziune nucleară
Echipajul a predat ştafeta celor trei astronauţi ai misiunii Shenzhou-15, care au ajuns la sfârşitul lunii noiembrie la bordul staţiei Tiangong. Atunci s-a petrecut primul transfer de echipaj pe orbită realizat de astronauţi chinezi.
China a fost exclusă din proiectul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) în 2011, când Statele Unite i-au interzis agenţiei sale spaţiale, NASA, orice parteneriat cu Beijingul.
Odată finalizată, staţia spaţială Tiangong va avea o greutate de 90 de tone – aproximativ un sfert din ISS – şi o mărime similară cu cea a fostei staţii sovietice Mir.
Staţia spaţială Tiangong („Palatul celest”), cunoscută şi sub acronimul CSS („Chinese Space Station” în engleză – n.r.), va avea o durată de funcţionare de cel puţin 10 ani şi va găzdui diverse experimente ştiinţifice în condiţii marcate de absenţa aproape completă a gravitaţiei.