Trei jurnaliști şi un editor de ziar pensionat au fost sechestrați câteva ore de forțele ruse

Trei jurnaliști şi un editor de ziar pensionat, împreună cu familia sa, au fost răpiți, luni dimineață, de forţele ruse care au ocupat oraşul Melitopol şi au fost sechestraţi timp de câteva ore înainte de a fi eliberaţi, potrivit sindicatului naţional al jurnaliştilor din Ucraina.

Cei patru: fostul editor Mykhailo Kumok, editorul Yevhenia Boryan şi reporterii Yulia Olkhovska şi Lyubov Chaika, au legătură cu Melitopolskie Vedomosti, cotidian cu sediul în oraşul Melitopol (sudul Ucrainei), care este ocupat de forţele ruse.

Bărbaţi înarmaţi au ajuns la casele celor 4 dimineaţa devreme şi au confiscat calculatoarele unora dintre jurnalişti, înainte de a-i duce într-o locaţie necunoscută, unde au fost ţinuţi până să îi elibereze, a comunicat sindicatul jurnaliştilor.

Anna Medvid, directorul general al companiei care deţine publicaţia, a spus că răpirile au fost o încercare de a-i constrânge pe jurnaliştii locali să sprijine invazia rusă. Medvid a spus că şi ea a fost vizitată recent de oficiali pro-ruşi.

Citește și Mai mulți jurnaliști ruși și-au dat demisia și au denunțat războiul

”Acum o săptămână, am fost chemată la o discuţie şi mi-au cerut să-i susţin. M-au găsit în redacţie, în care au intrat în mod arbitrar înainte de a o percheziţiona”, a precizat Medvid.

”(Trupele ruse) vor să fim loiali şi să le sprijinim. Nu am fost de acord cu asta şi am mers fiecare pe drumul lui”, a adăugat ea.

Potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului, mai mulţi jurnalişti, activişti şi oficiali locali au fost daţi dispăruţi după invazia Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie.

Hromadske, staţia de difuzare digitală din Ucraina, a comunicat că locul în care se află reporterul Victoria Roshchina este încă necunoscut de la dispariţia acesteia, pe 12 martie, din oraşul Enerhodar. Guvernul Ucrainei susţine că a fost răpită de forţele ruse din oraşul Berdeasnk.