„Trei kilometri până la capătul lumii”, film regizat de Emanuel Pârvu, premiat la Cannes

„Trei kilometri până la capătul lumii”, film regizat de Emanuel Pârvu, a primit, sâmbătă, Premiul Queer Palm la Festivalul de la Cannes.

Juriul competiţiei de anul acesta, în care au mai fost incluse filme semnate de Jaques Audiard, Marcelo Caetano sau Karim Aïnouz – a fost compus din: Lukas Dhont (regizor), Paloma (câştigătoarea Drag Race France), Jad Salfiti (jurnalist), Juliana Rojas (realizatoare de film, editor), Sophie Letourneur (regizoare, actriţă).

Premiul i-a fost înmânat regizorului Emanuel Pârvu de către Lukas Dhont care a citit şi motivaţia juriului: „O descompunere dură şi preţioasă a unui sistem al violenţei. Perspectiva sa dezvăluie încet lumea patriarhală în care au crescut personajele noastre în care spaţiul de a exista pe deplin este făcut imposibil de structurile ideilor adânc înrădăcinate. […] În acest film hipnotizant, oamenii par să fie ţinuţi de sfori care îi îndepărtează de lumină, până când unii dintre ei încep să se elibereze.”

La ceremonie a fost prezentă şi Miruna Berescu, co-scenarista şi producătoarea filmului.

Adi este un adolescent de 17 ani, dintr-un sat din Delta Dunării, care, prin eforturile părinţilor săi, învaţă la Tulcea. Venit acasă în vacanţa de vară, Adi se simte bine alături de familia sa şi de prietena lui cea mai bună, Ilinca. Atunci când familia este confruntată violent cu un adevăr pe care nu îl pot nici inţelege, nici accepta, dragostea necondiţionată pe care Adi ar trebui să o primească de la părinţii săi dispare brusc, iar lui Adi îi rămâne o singură soluţie.

Citește și Cannes 2023 – Lungmetrajul „Anatomie d’une chute”, regizat de Justine Triet, a câştigat Palme d’Or

Filmul produs de Miruna Berescu, prin casa de producţie FAMart, îi are în rolurile principale pe Bogdan Dumitrache („Pororoca”, „Sieranevada”, „Poziţia Copilului”), Laura Vasiliu („4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”), Ciprian Chiujdea (aflat la debut în lungmetraj), Ingrid Micu-Berescu („Aniversarea”, „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”), Valeriu Andriuţă („Miracol”, „După Dealuri”).

Este cel de al treilea lungmetraj semnat de Emanuel Pârvu, după debutul „Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor” care a primit două premii la Festivalul de Film de la Sarajevo în 2018, pentru cel ma bun regizor şi cel mai bun actor principal (Şerban Pavlu) şi lungmetrajul „Marocco”, selectat la Festivalul de la San Sebastian 2021.

Scenariul filmului este semnat de Emanuel Pârvu şi Miruna Berescu, imaginea filmului este semnată de Silviu Stavilă („Marocco”, „Marfa şi Banii”, „Niki Ardelean – colonel în rezervă”), montajul de Mircea Olteanu („R.M.N.”, „Bacalaureat”, „Ilegitim”), iar scenografia şi costumele de Bogdan Ionescu („Metronom”, „Dincolo de calea ferată”).

Citește și Cannes 2023 – Palm dog a fost atribuit câinelui din filmul regizat de Justine Triet

Din distribuţie mai fac parte actorii: Adrian Titieni („Familiar”, „Bacalaureat”, „Tata mută munţii”), Richard Bovnoczki („Balaur”, „Aurora”), Alina Berzunţeanu („Metronom”, „Q.E.D.”), Vlad Brumaru („Marocco”, „Hackerville”) şi Radu Gabriel („5 minute”, „Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor”).

Filmul este produs de Asociaţia FAMart cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi este finanţat de Publicis Groupe Media Bucharest, MMS Communications Romania, OTP Bank Romania, Conceptual Lab by Theo Nissim. Post-producţia a fost asigurată de Chainsaw Europe Studio.De la înfiinţarea sa, în 2010, Cannes Film Festival Queer Palm a recompensat filme memorabile care reflectă diversitatea şi importanţa temelor abordate de acest premiu. Filmele laureate anterior cu Queer Palm au contribuit la promovarea cauzei LGBTQ+ în cinema, printre ele numărându-se titluri precum: Monster (r. Kore Eda Hirokazu), Girl (R. Lukas Dhont), Portrait de la Jeune Fille en Feu (r. Céline Sciama), 120 Battements par Minute (r. Robin Campillo), Carol (r. Todd Haynes), Pride (r. Matthew Warchus) sau Laurence Anyways (r. Xavier Dolan).