Trupe de reconstituire istorică din Polonia, Ungaria şi România, la Bathory Fest

Nouă trupe de reconstituire istorică din Polonia, Ungaria şi Romania, cu un total de 110 actori specializaţi, vor fi prezente, în perioada 23-25 septembrie, la Şimleu Silvaniei, la a şaptea ediţie a Bathory Fest.

„Ediţia a VII-a Bathory Fest va începe vineri, 23 septembrie în Şimleu Silvaniei. Se împlinesc 489 de ani de la naşterea Regelui Ştefan Bathory în castelul din cetatea Şimleu şi 30 de ani de la înfiinţarea Fundaţiei Bathory. Se anunţă un eveniment marcant, într-o nouă abordare şi cu un nou concept. Bathory Fest este singurul festival medieval de reconstituire istorică din judeţul Sălaj, iniţiat în urmă cu şase ani, de către Primăria oraşului Şimleu Silvaniei, cu sprijinul Ministerului Apărării din Polonia, a diverselor asociaţii de reconstituire istorică, fundaţii şi a altor entităţi publice sau private”, precizează joi, într-un comunicat de presă, reprezentanţii unuia din organizatorii evenimentului – ADI Ţara Silvaniei.

Potrivit acestora, programul de la această ediţie este unul inedit şi polivalent, cuprinzând toate sferele de interes: expoziţii, reconstituiri ale luptelor, conferinţe ştiinţifice, proiecţii de filme, activităţi pentru copii şi adulţi, concerte, vernisaje de pictură, teatru, întâlniri şi schimburi reciproce de idei cu reprezentanţii oraşelor înfrăţite, toate presărate cu multe alte surprize.

Citește și Festivalul de reconstituire istorică „Zilele Columnei”, în perioada 17-18 septembrie

Programul festivalului include o prelegere a rectorului Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, proiecţie de filme TIFF, expoziţie de artefacte medievale ale familiei Bathory – ramura de Pericei, un concert, dar şi demonstraţii ale trupelor de reconstituire istorică şi teatru stradal.

Ştefan Bathory s-a născut în castelul familiei din cetatea fortificată situată în Şimleu Silvaniei pe 27 septembrie 1533. El a ajuns Principe al Transilvaniei în 1571, iar în anul 1576 a devenit rege al Poloniei şi al Marelui Ducat al Lituaniei.

De numele său sunt legate o serie de reforme, precum înfiinţarea primei universităţi din Lituania, în 1578 şi a primei universităţi din Cluj Napoca, în 1581.

„Oraşul Şimleu Silvaniei va îmbrăca încă o dată straiele bravilor apărători ai Cetăţii de la poalele Măgurii. Ambasadele şi-au desemnat reprezentanţii, oraşele înfrăţite îşi vor trimite delegaţii, trupele sunt pregătite… să înceapă Bathory Fest 2022”, se mai arată în comunicatul menţionat.