Directorul Bibliotecii Judeţene Timiş (BJT), scriitorul Tudor Crețu, a anunţat, miercuri, că instituţia pe care o conduce analizează posibilitatea de a lansa candidatura Timişoarei pentru statutul de „Oraş al Literaturii”, conferit de UNESCO, o iniţiativă corolar a acţiunilor literare organizate de mai mulţi ani în oraş şi care au avut un impact semnificativ în rândul cititorilor de toate vârstele.
Tudor Creţu argumentează demersul prin faptul că lecturile publice, unice în lume, pe care BJT le organizează, precum „Concentrica”, „Pătura care citeşte”, „Lecturi aprinse”, „Fila” sau Festivalul Internaţional de Literatură „LitVest”, constituie o veritabilă tradiţie, iar creativitatea, argumentul de fond.
„Este vorba de lecturi publice unice în lume, recunoscute ca atare de către jurii naţionale de specialitate, care au dat de-a lungul timpului mai multe premii instituţiei noastre. Acum, încercăm să creionăm această iniţiativă în vederea obţinerii pentru Timişoara a statutului de oraş cu dimensiune literară recunoscută de către UNESCO, pentru că aceste lecturi publice, prin ineditul lor, prin anvergura lor au conturat deja o tradiţie”, a declarat Tudor Crețu, citat de Agerpres.
Citește și Muzeul Naţional de Artă Timișoara sărbătorește 150 de ani de patrimoniu artistic
El a punctat că publicul timişorean nu este spectator, pasiv, ci participă activ la astfel de evenimente literare, şi are o pasiune pentru citit, dovadă în acest sens stând şi faptul că în anul 1815, Josef Klapka a înfiinţat la Timişoara prima bibliotecă publică de împrumut, din Imperiul Habsburgic.
Proiectul „Oraşul literaturii” a fost inaugurat de UNESCO în anul 2004, primul desemnat fiind Edinburgh, după care au urmat, între altele, oraşele Melbourne (Australia), Iowa (SUA), Granada (Spania), Barcelona (Spania), Bagdad (Irak) sau Montevideo (Uruguay).