Tugan Sokhiev, director muzical şi dirijor principal al Teatrului Bolşoi (Moscova), a demisionat

Directorul muzical şi dirijorul principal al Teatrului Bolşoi, Tugan Sokhiev, şi-a anunţat, duminică, demisia, spunând că se simte sub presiune din cauza apelurilor de a lua o poziție în conflictul din Ucraina, informează AFP.

Tugan Sokhiev a anunţat că demisionează „cu efect imediat” din postul său de la teatrul din Moscova, precum şi din postul său echivalent la Orchestrea Naţională din Toulouse (Franţa).

Dirijorul a activat aici din 2014. Artistul fost adus în cadrul campaniei de îmbunătăţire a imaginii teatrului după scandaluri, inclusiv atacul cu acid din 2013 asupra directorului său artistic de atunci, Serghei Filin.

Tugan Sokhiev provine din aceeaşi regiune a Osetiei de Nord a Rusiei ca dirijorul vedetă Valeri Ghergiev şi este considerat a fi protejatul acestuia.

Ghergiev a fost recent înlăturat din rolul său la Filarmonica din München pentru că nu a denunţat acţiunile Rusiei.

„Mulţi oameni aşteptau să mă exprim şi să audă de la mine poziţia mea cu privire la ceea ce se întâmplă în acest moment”, a afirmat Sokhiev, referindu-se la acţiunea militară a Rusiei în Ucraina.

Citește și Postul de radio Eho Moskvî, una dintre puținele organizații media liberale din Rusia, a fost desființat

Tugan Sokhiev a spus că a decis să demisioneze după ce „a fost forţat să înfrunte opţiunea imposibilă de a alege între iubiţii mei muzicieni ruşi şi iubiţii muzicieni francezi”. Dirijorul a mai spus că s-a confruntat cu opoziţia autorităţilor din Toulouse faţă de organizarea prevăzută a unui festival de muzică franco-rusă acolo, spunând că „vreau să mă exprim pentru pace”.

Sokhiev a devenit director muzical al orchestrei din Toulouse în 2008 şi a continuat să lucreze cu orchestra şi după ce s-a alăturat Teatrului Bolşoi.

Sokhiev nu a spus în mod explicit dacă susţine sau se opune acţiunilor Rusiei în Ucraina, dar a afirmat: „Nu am susţinut niciodată şi voi fi întotdeauna împotriva oricăror conflicte, sub orice formă”.

El a spus că muzicienii devin „victime ale aşa-numitei – culturi de anulare -” şi a sugerat că muzica rusă ar putea fi ameninţată.

„În curând voi fi rugat să aleg între Ceaikovski, Stravinski, Şostakovici şi Beethoven, Brahms, Debussy”, a avertizat el.