Meltem Günay

Turcia: Prezentatoarea tv Meltem Günay, victima unui pahar Starbucks

Distribuie

O prezentatoare a unui jurnal de ştiri al televiziunii turce TGRT Haber, Meltem Günay, a fost concediată de către postul de televiziune după ce a apărut în emisie cu un pahar de cafea al mărcii americane Starbucks, în urma mai multor plângeri depuse de către telespectatori, care consideră marca un simbol proisraelian.

Prezentatoarea a apărut pe post cu paharul de cafea al mărcii americane într-un telejurnal la 24 decembrie, în ajunul Crăciunului.

Postul TGRT Haber a anunţat  că i-a dat afară atât pe pe prezentatoare, cât şi pe realizatrul emisuinii.

El a precizat că a luat această decizie în urma unor plângeri ale unor telespectatori, care au perceput această gafă drept un act de provocare proisraelian al prezentatoarei.

Postul şi-a anunţat decizia în mod public, într-un comunicat.

”Nu aprobăm şi condamnăm ferm această faptă a prezentatoarei şi realizatorului, ale căror contracte de muncă au fost reziliate”, a anunţat televiziunea.

Postul şi-a justificat decizia invocând o ”publicitate comercială indirectă a întreprinderii care încalcă regulile canalului”.

El subliniază că vrea ”să menajeze sensibilitatea populaţiei din (Fâşia) Gaza şi a poporului turc”.

Haber a postat pe site o scrisoare a prezentatoarei în care aceasta prezintă scuze, subliniază că îi ”pare sincer rău” şi că ”sensibilităţile statului (său) şi naţiunii (sale) au fost întotdeauna prioritatea (sa)”.

Meltem Günay a recunoscut că a comis o greşeală. ”Cum am putut să fac o asemenea greşeală?”, spune ea şi anunţă că-şi asumă consecinţele.

STRABUCKS, ACUZAT CĂ SUSŢINE ISRAELUL

Acest scandal reaprinde tensiuni între Starbucks şi mai multe ţări musulmane – în cvare marca americană este acuzată de ”susţinearea Israelului”.

La începutul lui decembrie, presa marocană anunţa plecarea mărcii de cafea din ţară – după care Starbucks a dezminţit această informaţie.

Acest anunţ era făcut după un boicot, de la înceoutul Războiului din Fâşia Gaza între Israel şi Hamas, al unei părţi a populaţiei.

Originea acestui boicot ar fi nişte zvonuri – nefondate până în prezent – cu privire la fostul CEO al Starbucks Howard Schultz, potrivit cărora omul de afaceri ar fi oferit ajutoare financiare Israelului.

Potrivit altei terorii – neveridicate -, marca americană de cafea ar fi dat în judecată un sindicat al angajaţilor săi care şi-au exprimat susţinerea faţă de Palestina, încă de la începutul Războiului din Fâşia Gaza.

”Este absolut fals”, răspundea într-un comunicat, în octombrie, întreprinderea.

”Starbucks este o societate cotată la bursă, iar în acest sens este obligară să divulge în fiecare an orice donaţie a întreprinderii printr-o declaraţie cu împuternicire”.

Citește și The New York Times dă în judecată OpenAI şi Microsoft pentru încălcarea drepturilor de autor