UBB a lansat un volum omagial dedicat academicianului Ioan-Aurel Pop

UBB a lansat un volum omagial dedicat academicianului Ioan-Aurel Pop, la împlinirea a 70 de ani

Distribuie

Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca i-a dedicat un volum omagial academicianului Ioan-Aurel Pop, la împlinirea vârstei de 70 de ani.

„Lansarea volumului «Episoade și reverberații ale Evului Mediu», dedicat academicianului Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române și fost rector al UBB, la împlinirea a șaptezeci de ani de viață, a avut loc vineri seara într-un cadru festiv și emoționant la Universitatea Babeș-Bolyai. La evenimentul de lansare a volumului, coordonat de conf. univ. dr. Adinel Dincă și de CS I dr. Alexandru Simon și apărut sub egida Presei Universitare Clujene, au luat cuvântul: Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, Rectorul interimar al UBB, prof. univ. dr. Adrian Petrușel, Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, Decanul Facultății de Istorie și Filosofie, prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, și, desigur, acad. Ioan-Aurel Pop. Au mai fost prezenți Președintele Senatului UBB, prof. univ. dr. Florin Streteanu, prorectori din actuala și vechea conducere a Universității, precum și numeroși membri ai comunității academice, colaboratori și foști colegi ai acad. Ioan-Aurel Pop, alături de membri ai familiei sale”, se arată într-un comunicat trimis, marți, de UBB.

Potrivit sursei citate, ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, invitat special al evenimentului, a fost primul care a luat cuvântul – după momentul introductiv prezentat de conf. univ. dr. Adinel Dincă – și a vorbit despre colaborarea, bazată pe excelență și meritocrație, pe care a avut-o și încă o are cu acad. Ioan-Aurel Pop, făcând referire și la competițiile în care s-au aflat de-a lungul anilor, regăsindu-se, în cele din urmă, de aceeași parte a baricadei.

„În anul 2011 l-am întâlnit prima dată în contextul Academiei Române, unde, între discuțiile uneori prea scolastice, am găsit cu plăcere și un om realist. În 2012 am fost contracandidați la poziția de rector al UBB, unde am întâlnit un om rezonabil, cu care m-am bătut în unele idei, dar nu în persoană. În 2016 am intrat în echipa rectoratului, ca prorector pe cercetare și în perioada aceea am întâlnit un rector cu care puteam construi aspectele de excelență și meritocrație, un lucru foarte important pentru mine. A venit anul 2020, o situație complicată, am fost doi contracandidați la poziția de rector, având amândoi o relație bună cu rectorul în funcție. Am văzut un om echilibrat. Astfel, punând lucrurile cap la cap, deși, așa cum spunem amândoi și în presă, și în privat, provenim din școli diferite, din generații diferite, pentru mine acad. Ioan-Aurel Pop este un om realist, rezonabil și echilibrat, iar când a fost vorba de o decizie legată de excelență, de meritocrație, ne-am găsit mereu de aceeași parte a baricadei. Mă bucur că ne-am cunoscut în atâtea contexte diferite, că am colaborat și colaborăm bine pentru UBB, pentru mediul academic și acum, desigur, în interesul țării. Felicitări!”, a declarat Daniel David, citat în comunicat.

La rândul său, rectorul în funcție al UBB și gazda evenimentului, prof. univ. dr. Adrian Petrușel, a vorbit despre colaborarea excelentă cu acad. Ioan-Aurel Pop, care durează de 40 de ani.

„În numele meu și al colegilor mei din conducerea Universității, vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut și faceți pentru UBB și, pentru că citeam într-un interviu apărut recent în care spuneați: «M-au onorat țara și poporul meu mai mult decât am sperat eu vreodată!», dați-ne voie ca și Universitatea să vă onoreze în acest moment aniversar, oferindu-vă Diploma de Onoare!”, a declarat Adrian Petrușel, rectorul interimar al UBB.

Momentul oferirii diplomei din partea UBB a fost urmat de oferirea Medaliei UBB, înmânată academicianului Ioan-Aurel Pop de ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, și de președintele Senatului UBB, Florin Streteanu.

„Vă exprim mare mulțumire tuturor și vă doresc să vi se adune în continuare mulți ani și vă asigur că pentru mine cea mai importantă instituție a acestei țări, prin care am trecut, rămâne Universitatea Babeș-Bolyai. Mă bucur că suntem aici și se cuvine să ne bucurăm, așadar. Gaudeamus igitur!”, a declarat, conform comunicatului, Ioan-Aurel Pop.

Volumul coordonat de conf. univ. dr. Adinel Dincă și de CS I dr. Alexandru Simon (Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, Academia Română) reprezintă o contribuție științifică importantă, ce va rămâne lucrarea în care sunt aduse mai aproape, prin prisma lucrărilor acad. Ioan-Aurel Pop, punțile care unesc trecutul și prezentul și care captează, după cum reliefa Alexandru Simon, „dimensiunea magică care înconjoară veacurile medievale”, o atmosferă regăsită din plin în opera personalității omagiate.

Citește și UBB FSEGA Student Job Market: platforma inovatoare pentru studenti