UBB Cluj-Napoca, cu privire la teza de doctorat a lui Lucian Bode: procentul de plagiat 2,95%

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a anunţat, marţi, că a înaintat către CNATDCU şi Ministerul Educaţiei informarea referitoare la hotărârea Comisiei de Etică cu privire la teza de doctorat a lui Lucian Bode.

„Văzând unele discuţii din spaţiul public şi pentru a contribui la înţelegerea Hotărârii pe principii corecte, dincolo de unele exagerări sau neînţelegeri, trebuie făcute câteva clarificări privind procedurile ce pot şi ce nu pot fi implementate de diverse instituţii (care rezultă de altfel şi din citirea atentă a hotărârii). Astfel, în baza atribuţiilor proprii stabilite prin diverse reglementări, Comisia de Etică a UBB: a analizat sesizările concrete; a analizat teza în întregime pe baza a două softuri antiplagiat”, se arată într-un comunicat transmis de UBB.

Sursa citată precizează că, potrivit legii, comisiile de etică analizează sesizările care conţin şi dovezile aferente.

Citește și Ed Sheeran este acuzat că a plagiat „Let’s Get It On” 

„În acest caz însă, Comisia de Etică a UBB, a analizat atât dovezile prezentate în sesizare, cât şi pe cele care rezultau din verificarea în întregime a tezei prin softuri antiplagiat. S-au verificat suplimentar textele fără citare sau care ridică probleme din perspectiva atribuirii lor corecte. Pentru claritate, procentul de plagiat 2,95% rezultat este raportat la întreaga lucrare, după verificarea întregii lucrări, nu doar a unei părţi a acesteia”, se menţionează în comunicat.

UBB mai anunţă că nu s-a analizat valoarea conţinutului ştiinţific al lucrării, care nu face obiectul demersului de etică. În schimb, Hotărârea Comisiei de Etică a UBB a identificat „în mod clar” existenţa unor abateri etice şi a făcut recomandări interne şi pentru Lucian Bode, care însă nu-i pot fi impuse direct, nemaifiind în relaţii contractuale cu universitatea.

„Comisia de Etică a UBB nu are în atribuţii analiza păstrării sau retragerii titlului de doctor, demers care ţine de CNATDCU/ minister, prin analize proprii, motiv pentru care Comisia de Etică a UBB, depistând probleme etice, a făcut informarea către CNATDCU. Dacă se constată alte probleme etice, care nu sunt evidenţiate de softurile antiplagiat sau nu au fost identificate de analiza Comisiei, acestea pot fi semnalate oricând şi analizate suplimentar, în cadrul Comisiei de Etică a UBB şi/sau direct la CNATDCU”, a mai transmis UBB.

Citește și Adrian Cioroianu: Lucrarea ministrului Bode nu a fost secretizată

Universitatea îşi exprimă, totodată, „deschiderea de a analiza orice sesizări de abateri etice în cadrul acestei teze şi de a reanaliza concluziile raportului în consecinţă, dacă este cazul, în baza unor noi dovezi”.

UBB a făcut publice, în urmă cu o zi, concluziile analizei Comisiei de etică a UBB asupra tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, constatându-se că există ”o serie de abateri de la bunele norme de publicare – erori de citare şi unele fragmente plagiate”.

Comisia de etică preciza că nu poate dispune sancţiuni în acest caz, dar solicită autorului şi editurii care a publicat lucrarea să corecteze inadvertenţele identificate.