UBB Cluj-Napoca găzduieşte Romania Info Day – Innoveit Week 2022

Distribuie

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca anunţă că, prin Facultatea de Matematică şi Informatică, va organiza, vineri, în premieră în ţară, Romania Info Day – Innoveit Week 2022, un eveniment dedicat cercetătorilor şi profesorilor din universităţi.

„Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) şi EIT Digital Budapesta organizează, vineri, 21 octombrie 2022, evenimentul Romania Info Day – Innoveit Week 2022. Evenimentul va avea loc începând cu ora 10.00, în sala Nicolae Iorga a clădirii centrale a UBB (str. M. Kogălniceanu nr. 1, et. 1). Romania Info Day – Innoveit Week 2022 face parte din seria INNOVEIT organizată de European Institute of Innovation and Technology (EIT) în diferite ţări din Europa şi este primul astfel de eveniment organizat în România, scopul fiind acela de a prezenta politici-cheie şi iniţiative pentru domenii de interes ale Comunităţii Europene şi de a crea reţele de cercetători şi profesori din universităţi de prestigiu, antreprenori şi reprezentanţi din mediul de business. De asemenea, evenimentul îşi propune să prezinte în România activităţile EIT şi a comunităţilor sale de inovare”, se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de UBB.

Conform sursei citate, în calitate de membru EIT Digital, UBB derulează diverse programe educaţionale şi de inovare şi colaborări cu parteneri de renume din Europa.

Citește și Vicepreşedintele Comisiei Europene, Dubravka Suica, în vizită la UBB Cluj-Napoca

„UBB are cea mai mare şi una dintre cele mai competitive facultăţi de informatică (IT) din România. UBB a început de mai multă vreme să-şi concentreze un ecosistem de IT, capitalizând avantajele competitive pe care le are, la nivel naţional şi internaţional, în

(1) Inteligenţa artificială/AI (ex. generând, ca şcoală, cei mai mulţi doctori în AI din România şi dezvoltând servicii inovative, inclusiv prin machine learning, pentru actori majori, precum Banca Transilvania, spitale judeţene etc.)

(2) Big data/data mining/high performance computing (ex. în parteneriat cu Bosch şi SAS – pe baza celui mai puternic supercomputer din universităţile româneşti prin prisma capacităţii de calcul simultan)

(3) Realitate virtuală (ex. dezvoltând tehnologii dedicate sănătăţii mintale şi primul Centru din ţară în parteneriat cu compania americană EON Reality)

(4) Roboterapie (ex. dezvoltând, prin proiecte europene, primii roboţi psihoterapeutiţi autonomi pentru anumite tulburări psihice)

(5) Digitalizare strategică (ex. în parteneriat cu Microsoft) şi cybersecurity şi (6) Tehnologie blockchain.

Evenimentul pe care îl găzduim acum vine să confirme că lucrurile se întâmplă aşa cum le-am gândit şi că proiectele pe care le-am iniţiat se concretizează”, afirmă, potrivit comunicatului, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

UBB a fost acceptată, la începutul anului 2021, ca membru al European Institute of Innovation & Technology (EIT), fiind singura universitate din România care are acest statut în EIT DIGITAL.

European Institute of Innovation & Technology/EIT (https://eit.europa.eu/) este un organism al Uniunii Europene creat în 2008 pentru a sprijini activitatea de inovare a UE. EIT este parte a programului cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare şi Inovare (Horizon Europe), iar EIT Digital este o componentă a EIT axată pe digitalizare, inovare şi sprijinirea antreprenoriatului în vederea întăririi poziţiei UE în lumea digitală.