Ucraina a câștigat Eurovision 2022

Trupa ucraineană de rap Kalush, care a interpretat melodia Stefania, a câştigat ediţia concursului muzical Eurovision 2022, organizat la  Torino, Italia. Ucraina a primit din partea publicului 439 de puncte.

La finalul piesei interpretate în concursul Eurovision 2022, trupa Kalush Orchestra a făcut o pledoarie pentru orașul Mariupol și pentru salvarea celor de la uzina siderurgică Azovstal, aflată sub asediul forțelor ruse.

„Vă rugăm să ajutați Ucraina, Mariupol. Ajutați Azovstal chiar acum!”, a transmis solistul grupului, Oleh Psiuk, în ovațiile publicului de la Torino.

Kalush Orchestra s-a format în 2019. Inițial, din trupă făceau parte fondatorul și rapperul Oleh Psiuk, multi-instrumentistul Ihor Didenciuk și dansatorul Vlad Kurocika. Didenciuk este, de asemenea, membru al trupei electro-folk Go_A, care a mai reprezentat Ucraina la Eurovision.

„Mulțumim mult, mulțumim, pentru că susținuți Ucraina. Victoria aceasta este a fiecărui ucrainean. Victorie Ucrainei!”, a spus un membru al trupei Kalush Orchestra, după ce i-a fost înmânat trofeul.

Favorita publicului a fost Ucraina, iar a juriului – Marea Britanie.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat, la scurt timp după aflarea rezultatelor, pe pagina sa de Facebook, constatând că juriul de la Chișinău a acordat 0 puncte României, iar juriul de la București 0 puncte Moldovei

„Bătălia Eurovision – au câștigat Uk și UK!
-Ukraina a câștigat detașat Eurovision 2022.
-Cel mai hotărât susținător al Ukrainei atacate de hoarda lui Putin, Marea Britanie, pe locul 2.
-Lanternele roșii, ultimele locuri ale clasamentului, Franța și Germania, statele mari cu comportamentul cel mai unsuros față de Kremlin.-Republica Moldova a terminat pe locul 7, cu Zdob și Zdub și al lor Țrenuleț Chișinău-București, primind un uriaș 239 puncte de la public.Totuși, juriul de la Chișinău a acordat 0 puncte României, iar juriul de la București 0 puncte Moldovei… Ce ziceți de asta?”