Ucraina – Peste 550 de obiecte de patrimoniu cultural distruse sau deteriorate

Peste 550 de obiecte de patrimoniu din Ucraina au fost distruse sau deteriorate ca urmare a agresiunii ruseşti, transmite Ukrinform.

„Peste 550 de monumente şi obiecte ale patrimoniului cultural au fost distruse sau deteriorate de către ocupanţi. Războiul continuă, aşa că înregistrăm noi distrugeri în fiecare zi”, a postat pe Telegram ministrul Culturii şi Politicii Informaţionale al Ucrainei, Oleksandr Tkachenko.

Potrivit acestuia, 109.930 de monumente sunt protejate de stat, iar în registrul de stat există peste 130.000 de obiecte de patrimoniu cultural.

„O parte dintre ele sunt înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO – în special în timpul războiului ca fiind ceva care este ameninţat. Pentru că statul agresor distruge în mod intenţionat tot ceea ce iubim şi preţuim atât de mult, tot ceea ce ne defineşte ca naţiune”, a subliniat ministrul.

El a menţionat că fiecare pierdere a unui monument cultural al Ucrainei este o pierdere pentru patrimoniul mondial.

„Patrimoniul cultural este un element-cheie al identificării naţiunii ucrainene şi un factor al securităţii naţionale a Ucrainei. Războiul a devenit imboldul pentru transformarea înţelegerii acestuia din urmă. De aceea, aducem patrimoniul cultural – monumente de istorie şi cultură, repere şi tradiţii – la un nou nivel de semnificaţie pentru toată lumea din interiorul ţării şi din lume”, a subliniat Tkachenko.

Citește și Eurovision 2023 – Videoclipurile de prezentare ale concurenţilor vor conţine imagini din Ucraina