Ultima fotografie a poetului Mihai Eminescu, scoasă la licitaţie

O colecţie de fotografii în care sunt ilustrate personalități culturale din România va fi scoasă la licitaţie de Artmark, printre ele și ultima fotografie a poetului Mihai Eminescu.

Potrivit Artmark, dintre cele patru fotografii cunoscute şi certificate ale poetului Mihai Eminescu în cadrul licitaţiei va fi scoasă la vânzare ultima fotografie a poetului naţional, care a fost realizată de fotograful Jean Bielig în 1887. Până la această dată, Mihai Eminescu a fost surprins, pentru prima dată, la vârsta de 20 de ani, în fotografia realizată în 1869, la Praga, nouă ani mai târziu în cea extrasă din tabloul Societăţii „Junimea”, apoi în studioul de la Iaşi în 1884. Piesa din licitaţie este ultima din seria celor patru fotografii, realizată la vârsta de 37 de ani a poetului, şi are preţul de pornire de 800 de euro.

O apariţie inedită este şi fotografia care o ilustrează pe Regina Maria, alături de fiica ei Principesa Mărioara. Fotografia este realizată în 1907 la Cotroceni, poartă semnătura olografă a Reginei, este încadrată într-o ramă decorată în stil neo-brâncovenesc şi are preţul de pornire de 500 de euro.

Şi Emil Cioran este surprins în două fotografii de epocă realizate de Louis Monier în 1977, la Paris şi alături de Eugen Ionescu şi Mircea Eliade în Piaţa Furstenberg, de lângă muzeul Eugene Delacroix.

Citește și Scrisoarea lui Eminescu către Maiorescu (februarie 1884)

O altă fotografie de epocă surprinde una dintre activităţile preferate ale lui Nicolae Ceauşescu – vânătoarea. Aceasta este scoasă la vânzare la preţul de pornire de 50 de euro. Ceauşescu este ilustrat la vânătoare, alături de George Macovescu şi de alţi înalţi oficiali, în iarna anului 1970. Piesa din licitaţie provine din colecţia fostului ministru de externe George Macovescu.

Alături de fotografiile de epocă sunt scoase la licitaţie şi fotografii contemporane, în care sunt surprinse personalităţi precum artistul Andrei Cădere, pictorul Corneliu Baba, tenismenul Ilie Năstase, cântăreţul John Lennon, actorii Steven Seagal, Jennifer Aniston şi Demi Moore, care semnează piesele din licitaţie.

Licitaţia reuneşte şi trei fotografii scoase la vânzare în scop caritabil. Piesele sunt realizate de fotograful Dan Dinu – „Râs”, „Cocoş de munte” şi „Munţii Făgăraş” – şi au preţul de pornire de 300 de euro fiecare. Fondurile colectate în urma vânzării celor trei fotografii vor fi direcţionate către Asociaţia România Sălbatică în vederea continuării proiectului de fotografie şi film documentar dedicat naturii din ţara noastră, fiind şi cea mai amplă peliculă despre flora şi fauna României.

Citește și Scrisoarea lui Eminescu către Maiorescu (octombrie 1887)

La evenimentul de marţi sunt scoase la licitaţie şi cărţi rare, documente istorice sau hărţi vechi.

Un document de excepţie este Programul Grupului Liberal de susţinere a Guvernului Ion Brătianu – primul guvern liberal din istoria României. Piesa de colecţie, cu preţul de pornire de 500 de euro, este însoţită de procesul verbal de alegere a comitetului şi poartă semnăturile membrilor, între care Dimitrie Ion Ghica, Alexandru Candiano-Popescu, Em. Philippide şi data – 26 iulie 1876.

Completează fotografiile de excepţie şi un exemplar bibliofil de lux semnat de Alexandre Dumas – fiul, unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi francezi. „Denise” a fost scrisă la Paris, în 1885, şi are preţul de pornire de 500 de euro. Exemplarul numerotat 20 din ediţia de lux de doar 40 de exemplare tipărite pe hârtie japoneză poartă dedicaţia şi semnătura olografă a autorului.

Fotografiile, cărţile rare şi documentele istorice sunt expuse până marţi la Palatul Cesianu-Racoviţă.