Patru minori de 13 ani vor fi judecați în Franța „pentru hărțuirea care a dus la sinuciderea” unui adolescent de aceeași vârstă care și-a luat viața la începutul lunii ianuarie la Golbey în estul Franței, relatează AFP.
Moartea adolescentului, pe nume Lucas, a provocat o puternică emoție în Franța și a declanșat numeroase reacții pe rețelele de socializare.
Familia lui Lucas cred că acesta s-a sinucis după ce a fost hărțuit de patru colegi din cauza homosexualității sale.
Procurorul din Epinal, Frederic Nahon, a precizat că cei patru au fost reținuți în urma deschiderii unei anchete preliminare și au fost eliberați după audieri.
„În timpul audierilor lor, inculpații, două fete și doi băieți de 13 ani, care frecventează aceeași școală ca Lucas, au recunoscut doar că și-au bătut joc de prietenul lor în mai multe rânduri”, a spus magistratul.
„Faptele s-au petrecut în perioada septembrie 2022 – începutul lunii ianuarie 2023″, a continuat procurorul.
„La finalul arestului preventiv, cei patru minori au fost citați să se prezinte în fața Tribunalului pentru minori din Epinal pentru a fi judecați pentru bullying care a dus la sinuciderea victimei, ancheta stabilind că hărțuirea ar fi putut contribui la gestul suicidar al tânărului Lucas”, a declarat Nahon.
Citește și Franța: Bijuteriile prinţesei Mathilde Bonaparte au fost furate în cursul nopţii din Muzeul Hébert
Lucas scrisese în jurnalul său că „vrea să-și pună capăt zilelor”, a declarat Frédéric Nahon în cadrul unei conferințe de presă.
Familia lui Lucas a dezvăluit în cadrul audierilor că băiatul a fost ținta unei hărțuiri de natură homofobă, acuzându-i pe colegii lui de la școala sa din Golbey de bullying.
Cei patru minori acuzați de hărțuire care ar fi dus la sinuciderea lui Lucas pot fi judecați în Franța de un tribunal pentru copii cu vârsta sub 18 ani grație unei legi adoptate în 2022, potrivit TF1.
Această nouă lege prevede sancțiuni de până la zece ani de închisoare și o amendă de 150.000 de euro. În practică, legea prevede două audieri în fața judecătorului pentru copii, iar măsurile educative sunt preferate, cum ar fi munca în folosul comunității.
În Franța, aproape 700.000 dintre cei 12 milioane de elevi sunt victimele bullyingului.
Elevii, două fete și doi băieți, vor fi audiați cu ușile închise în fața judecătorului pentru copii peste câteva săptămâni.