Un bust de 1.500 kilograme, din bronz, al lui Ștefan cel Mare a dispărut din depozitul Primăriei Tecuci

Un bust din bronz al domnitorului Ștefan cel Mare a dispărut din depozitul Primăriei din Tecuci. Sculptura, de aproape 3 metri înălțime și 1.500 de kilograme, a fost abandonată de mai mulți ani de municipalitate pentru că nu-i găsea un amplasament în oraș. Acum, când au identificat un loc, angajații Primăriei nu au mai găsit statuia, informează Digi24.

Bustul lui Ştefan cel mare a fost sculptat în 2004 la comanda Primăriei Tecuci. Au trecut aproape 20 de ani și s-a uitat de existența statuii. A fost depozitată, de-a lungul vremii, prin câte un depozit sau garaj.

În primavara anului 2020, paznicul depozitului spune ca mai multe persoane ar fi luat bustul să-l recondiționeze. De atunci, nimeni nu s-a mai interesat de sculptura care este evaluată acum la aproape 70.000 de lei.

„A venit și a zis că să-l recondiționeze, să-l ducă să-l mute la alt centru”, povestește paznicul depozitului, pentru sursa citată. Câteva luni mai târziu, a fost ales un alt primar, iar noii angajați nici nu știau de existența acestui bust din depozit.

„Îmi aduc perfect aminte că ce era atunci, este și acum, adică statuia nu era, pentru că cu siguranță mi-ar fi sărit în ochi”, spune Mircea Lupașcu, consilier la Primăria Tecuci. „Nu aveam eu de unde să știu că aici trebuie să fie o statuie. Eu am trecut să văd ce există în depozitele astea și nu era, cu siguranță nu era”, susține consilierul.

Citește și Turistă obligată să părăsească Veneţia după ce a pozat topless lângă statuia unei partizane ucise în război

Săptămâna trecută, consilierii locali au identificat un loc unde să fie amplasat bustul lui Stefan cel mare. Au mers să vadă în ce stare se află și astfel au descoperit că sculptura nu mai există.

„Este totuși un bust de 2,80 metri, are o tonă jumate, nu-l puteau lua doi oameni cu brațele, trebuia să aibă un elevator, o remorcă mare, o macara, ceva”, subliniază Eugen Pelin, consilier local la Primăria Tecuci. „Organele de cercetare sper să-și facă datoria și să găsim cât mai repede vinovatul, dar și bustul, pentru că este o rușine pentru noi, tecucenii”, adaugă el.

Au fost verificate toate instituțiile de cultură din Tecuci, dar și alte spații de depozitare ce aparțin Primăriei. Până acum, totul rămâne un mister. Municipalitatea a depus deja plângere la poliție.