Un finlandez va deveni cel mai tânăr dirijor al Orchestrei Filarmonice din Hong Kong

Finlandezul Tarmo Peltokoski va deveni cel mai tânăr şef de orchestră numit la conducerea Orchestrei Filarmonice din Hong Kong, pe care o va dirija începând din septembrie 2026, a anunţat joi instituţia asiatică, informează AFP.

Orchestra Filarmonică din Hong Kong „este cu siguranţă una dintre cele mai bune orchestre din Asia”, a declarat Tarmo Peltokoski într-un comunicat.

Finlandezul de 24 de ani, care a studiat la Academia Sibelius din Helsinki, va ocupa postul de director muzical al Orchestrei Filarmonice din Hong Kong pentru un mandat de patru ani, începând cu stagiunea 2026-2027.

Ocupând în prezent funcţia de director muzical al Orchestrei Simfonice Naţionale din Letonia, el va deveni directorul muzical al Orchestrei Naţionale Capitole din Toulouse, în Franţa, pentru un an, în 2025.

La Hong Kong, el îi va succeda lui Jaap van Zweden. Maestrul olandez a petrecut 12 ani la conducerea Orchestrei Filarmonice locale, care a celebrat în acest an cea de-a 50-a sa aniversare de când a devenit o orchestră profesionistă.

În 2019, Orchestra Filarmonică din Hong Kong a câştigat premiul „orchestra anului” la gala Gramophone Awards cu înregistrarea tetralogiei „Inelul Nibelungilor”, compusă de Richard Wagner.

„Jaap van Zweden a moştenit o orchestră regională solidă în 2012. El va părăsi în 2024 o orchestră internaţională de prim rang”, a declarat pe 26 iunie David Cogman, preşedintele consiliului de administraţie al orchestrei asiatice.

Citește și FITS 2024: 830 de evenimente de teatru, dans şi muzică