Un fost agent FBI spune că știe cine a dezvăluit naziștilor unde se ascundea Anne Frank

Distribuie
Vince Pankoke, un fost agent special al FBI, scrie presa internațională, susține că o echipă de investigatori pe care a condus-o a descoperit identitatea persoanei care a dezvăluit naziștilor unde se ascundea Anne Frank și familia sa.

Anne Frank și familia ei s-au ascuns timp de doi ani într-o anexă secretă a unei clădiri în care muncea Otto Frank, tatăl adolescentei.

Pe 4 august 1944, un informator a cărui identitate nu a fost descoperită timp de aproape 80 de ani, i-a condus pe polițiști la anexa secretă.

Naziștii au arestat familia Frank alături de o altă familie care locuia împreună cu ei. Frank și sora sa Margot au murit de febră tifoidă în 1945 la lagărul de exterminare Bergen-Belsen.

Singurul membru al familiei Frank care a supraviețuit Holocaustului a fost Otto Frank.

Pankoke afirmă acum că, la 78 de ani de la trădarea familiei Frank, echipa sa de investigatori a descoperit că Arnold van den Bergh, un proeminent om de afaceri evreu care a fost membru al Consiliului Evreiesc ce a colaborat cu naziștii, a fost cel care a alertat poliția.

Pankoke a declarat într-un interviu acordat CBS că a strâns o echipă „un psiholog de investigație, un investigator specializat în crime de război, istorici, criminologi și o armată de arhiviști” pentru a elucida misterul.

Citește și Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu: Comunităţile evreieşti au cizelat cultura din care au făcut parte

„Eu și echipa ne-am pus la masă și am alcătuit o listă a modurilor în care anexa ar fi putut fi compromisă. A fost din cauza neglijenței persoanelor care ocupau anexa ce poate făceau prea multă gălăgie sau au fost văzute pe fereastră? A fost trădare?”, a declarat Pankoke pentru CBS.

El spune că echipa sa de investigatori a consultat documente olandeze oficiale ale perioadei, acestea fiind redactate cu meticulozitate și folosite de naziști pentru a-și da seama de legăturile dintre diverse persoane. Ei au analizat de asemenea documentele privind arestările efectuate.

„Naziștii erau determinați să elimine toți evreii din Olanda ca parte a Soluției Finale. În 1942 membrii familiei Frank erau printre cei 25.000 de evrei care se ascundeau în întreaga țară. Naziștii erau nemiloși când venea vorba de a-i face pe oameni să vorbească”, a mai spus Pankoke.

Fostul agent FBI spune că naziștii întrebau întotdeauna când arestau pe cineva dacă au cunoștință despre evrei care se ascund, o metodă eficace de a-i face pe oameni să mărturisească, în speranța că vor primi o sentință mai ușoară.

Pe baza acestor informații Pankoke și echipa sa au creat o listă de zeci de posibili suspecți care ar fi putut trăda familia lui Anne Frank.

Citește și Istoria evreilor și a Holocaustului devine disciplină școlară obligatorie

În cele din urmă suspiciunile investigatorilor s-au concentrat în jurul lui van der Bergh, a cărui familie nu a fost niciodată trimisă într-un lagăr de concentrare, nici după dizolvarea Consiliului Evreiesc în 1943.

Mai mult, Pankoke spune că van den Bergh trăia o viață publică în Amsterdan în momentul în care a avut loc razia care a dus la arestarea familiei Frank. El adaugă de asemenea că în 1963 Otto Frank le-a spus detectivilor olandezi că a primit un bilet care îl identifica pe trădătorul familiei ca van den Bergh.

Fostul agent FBI spune că a reușit să obțină o copie a biletului respectiv de la fiul unuia dintre detectivii care a investigat cazul și să coroboreze că un membru al Consiliului Evreiesc oferea naziștilor liste cu adrese la care se ascundeau evrei.

Investigatorii spun că este puțin probabil ca van den Bergh să fi știut cine se afla în locul secret și, cel mai probabil, avea doar liste cu locuri în care se ascundeau evrei.

„Dar trebuie să ne amintim că faptul că și el era evreu înseamnă că era pus într-o poziție imposibilă de către naziști pentru a face ceva să-și salveze viața”, spune van den Bergh.