Un interviu cu preşedintele Iranului a fost anulat după ce jurnalista Christiane Amanpour a refuzat să poarte vălul

Cunoscuta jurnalista Christiane Amanpour a anunat, joi, că un interviu cu preşedintele iranian, Ebrahim Raisi, a fost anulat, după ce acesta a insistat ca ea să poarte un văl, care este în centrul unor proteste majore în statul condus de clerici, transmite AFP.

Amanpour, principala prezentatoare internaţională a CNN, care are o emisiune şi la postul public de televiziune american PBS, a declarat că era pregătită pentru interviu miercuri, în marja Adunării Generale a ONU, când un consilier a insistat să îşi acopere părul. 

 „Am refuzat politicos. Ne aflăm la New York, unde nu există nicio lege sau tradiţie în ceea ce priveşte vălul pe cap”, a scris Amanpour, născută în Marea Britanie din tată iranian, pe Twitter. 

 „Am subliniat că niciun preşedinte iranian anterior nu a cerut acest lucru atunci când i-am intervievat în afara Iranului”, a adăugat ea. 

 „Am spus că nu pot fi de acord cu această condiţie fără precedent şi neaşteptată”, a mai scris jurnalista.  

Citește și Prima femeie fotojurnalist din Japonia a murit la vârsta de 107 ani

Christiane Amanpour a postat o fotografie cu ea însăşi – fără văl – stând în faţa unui scaun gol unde ar fi fost Raisi. 

Un consilier al lui Raisi, un cleric de linie dură, i-a spus lui Amanpour că acesta a insistat asupra vălului din cauza „situaţiei din Iran”, a mai menţionat jurnalista.  

Iranul este, de aproape o săptămână, scena unor proteste violente, generate de decesul lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care a murit după ce a fost arestată de poliţia morală care aplică regulile clericilor privind modul în care se îmbracă femeile. 

 Un grup neguvernamental a declarat că cel puţin 31 de civili iranieni au fost ucişi în timpul represiunii protestelor, în care au fost văzute femei arzând eşarfe.