Paris: Un memorial al victimelor sclaviei urmează să fie ridicat în Grădinile Trocadéro

Un viitor Memorial Naţional francez al Victimelor Sclaviei urmează să fie ridicat în Grădinile Trocadéro, la Paris, în apropiere de Turnul Eiffel, anunţă Ministerul însărcinat cu Teritoriile de peste mări, relatează AFP.

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat, al 27 aprilie 2018, la marcarea a 170 de ani de la semnarea decretul abolirii sclaviei în coloniile franceze, să ridice un memorial al sclaviei în capitala Franţei.

În urma unei reuniuni la minister miercuri, s-a decis ca memorialul să fie instalat în Grădinile Trocadéro.

”Valoarea simbolică este puternică, pentru că este vorba despre un sit unde s-a proclamat şi semnat Declaraţia Drepturilor Omului în 1948 şi unde se află Muzeul Omului”, au anunţat joi, într-un comunicat Ministerul Teritoriilor de peste mări şi Primăria Parisului.

Memorialul urmează ”să pună în valoare aproape 200.000 de nume ale unor sclavi eliberaţi în 1948 în Gudelupa, La Reunion şi Martinica”, se arată în comunicat.

”Această operă arhitecturală va aduce un omagiu universal memoriei celor patru milioane de sclavi din fostele colonii franceze”, dar şi ”memoriei milioanelor de victime ale traficului de sclavi din lume”, anunţă ministerul.

Statul francez urmează să lanseze o licitaţie, în colaborare cu Primăria Parisului, în vederea atribuirii acestui şantier ”unor artişti şi peisagişti”.

Citește și Dirijorul Gustavo Dudamel a demisionat de la Opera din Paris