Un muzeu american restituie Ghanei obiecte regale jefuite în timpul perioadei coloniale

Muzeul Fowler al University of California din Los Angeles (UCLA) a restituit definitiv şapte obiecte regale ce au aparţinut regelui Ashanti din Ghana, Otumfuo Osei Tutu al II-lea, cu ocazia sărbătoririi jubileului său de argint, informează AFP.

Această restituire are loc într-un moment în care există o presiune internaţională tot mai mare pentru ca muzeele şi instituţiile europene şi americane să restituie statelor africane obiectele de artă jefuite de fostele puteri coloniale.

Aceste comori, printre care se numără bijuterii din aur, un scaun ornamental şi un bici cu coadă de elefant, au fost prezentate în cadrul unei festivităţi fastuoase la palatul Manhyia din oraşul Kumasi, în regiunea Ashanti (sud).

Otumfuo Osei Tutu al II-lea a declarat că speră ca returnarea artefactelor să unească populaţia Ashanti, unul dintre principalele grupuri etnice din Ghana.

„Această restituire confirmă ceea ce s-a întâmplat cu atâţia ani în urmă, când britanicii ne-au atacat şi ne-au confiscat comorile (…) Să rămânem uniţi pentru a aduce pacea şi dezvoltarea în regat”, a declarat regele, care sărbătoreşte 25 de ani de la urcarea sa pe tron.

Consilierul regelui Ashanti, Ivor Agyeman Duah, a subliniat importanţa culturală şi istorică a acestor obiecte.

Citește și Record istoric pentru expoziţia dedicată de Muzeul Orsay pictorului Van Gogh

„Aceste artefacte restituite nu sunt simple obiecte, ci simboluri sacre ale istoriei noastre, care întruchipează rezilienţa şi bogăţia culturii Ashanti. Restituirea lor semnifică un moment crucial de reconciliere şi mândrie pentru regatul nostru”, a declarat Duah pentru AFP.

Evenimentul, organizat înaintea celei de-a 150-a comemorări a războiului dintre englezi şi Ashanti din 1874, a reunit o gamă largă de participanţi, de la lideri tradiţionali la politicieni, clerici şi diplomaţi, toţi îmbrăcaţi în veşminte în culorile roşu şi negru, simbolizând starea de doliu.

Obiectele returnate fac parte din colecţia Muzeului Fowler din 1965 şi vor fi expuse la Palatul Manhyia.

Spre deosebire de alte instituţii, muzeul nu a impus nicio condiţie pentru obiectele restituite, lăsând la latitudinea destinatarilor să decidă asupra utilizării lor viitoare.

Gestul vine după ce, la 25 ianuarie, British Museum şi Victoria and Albert Museum din Londra au anunţat că vor împrumuta timp de şase ani obiecte din aur şi argint jefuite din regatul Ashanti.