Un portret de Picasso al iubitei şi muzei sale, scos pentru prima dată la licitație

O reprezentare senzuală a muzei şi iubitei lui Pablo Picasso sub forma unei creaturi marine, finalizată în cel mai prolific an al vieţii artistului, va apărea pentru prima dată ]n licitaţie, pe 17 mai, la Sotheby’s, scrie The Guardian.

„Femme nue couchée (Naked woman reclining)” ar putea fi vândut cu peste 60 de milioane de dolari luna viitoare. Lucrarea este o reflectare a imaginii Mariei-Thérèse Walter.

„Portretele lui Picasso ale muzei sa Marie-Thérèse sunt semne distinctive incontestabile ale artei secolului XX”, a declarat Brooke Lampley, preşedinte şi şefa vânzărilor globale de artă plastică la Sotheby’s, cea care vinde pictura.

„Femme nue couchée” a fost „o odă profund lirică a artistului pentru Marie-Thérèse; portretul continuă să încânte, deoarece surprinde perfect muza lui Picasso ca expresie supremă a geniului său”.

Relaţia lui Picasso cu Walter – considerată una dintre cele mai mari poveşti de dragoste ale secolului al XX-lea –  a fost pentru mulţi ani un secret bine păstrat. 

Citește și Una dintre cele mai importante opere de artă din Franţa, restituită după 50 de ani muzeului din care a fost furată

La vârsta de 47 de ani şi nefericit în căsătorie, artistul s-a îndrăgostit de Walter, 17 ani, când a observat-o prin fereastra de la Galeriile Falfayette din Paris, în 1927. „Sunt sigur că vom face lucruri măreţe împreună. Eu sunt Picasso”, i-a spus el adolescentei, care nu ştia cine este el. 

Ea i-a inspirat picturi, desene şi sculpturi, unele dintre ele fiind considerate cele mai mari lucrări ale carierei de opt decenii a lui Picasso. 

În „Femme nue couchée”, Walter este înfăţişată cu membrele senzuale ale unei creaturi marine. Era o înotătoare entuziastă şi pricepută, a cărei graţie în apă a fost o fascinaţie de durată pentru Picasso, care nu a învăţat niciodată să înoate.

O expoziţie la Tate Modern în urmă cu patru ani a fost dedicată producţiei lui Picasso din 1932, în special portretelor sale intense cu Walter.

Anul trecut, „Femme assise près d’une fenêtre (Marie-Thérèse)” de Picasso a fost vândut pentru 103,4 milioane de dolari la licitaţie în New York.