Preotul Ieronim Uiețiu, originar din Streisângeorgiu, Călan, a fost unul dintre cei care l-au ajutat pe istoricul Ilarion Pușcariu să învețe limba maghiară.
Informația o regăsim în Telegraful român, gazetă bisăptămânală de informare socială și culturală care a apărut la Sibiu de la 3 ianuarie 1853. Mai târziu, Telegraful român se transformă într-o gazetă de știri administrative și de cultură ecleziastică.
Absolvent al Institutului Teologic din Sibiu și important membru al Asociației Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, preotul Ieronim Uiețiu (n. 1859 – d.1928) a fost, în anul marii unirii, președintele Consiliului Național Român din Streisângeorgiu, Călan. Își doarme somnul de veci în imediata apropiere a bisericii medievale din localitate, unde a slujit. Tot acolo își doarme somnul de veci și fiul său Ioan, decedat la data de 11 iunie 1899, elev în clasa a III-a la gimnaziul din Orăștie când s-a stins din viață.
Citește și Preotul greco-catolic Teodor Miclea, fost deținut politic, despre „cei fără credință”
„E vrednic să se ştie: preotul Ieronim Uieţ era, între colegii de pe vremea sa, rar slujitor cu bacalaureat, până în timpurile mai noi era singurul «maturizant» în întinsul protopopiat al Hațegului. Cu șase clase liceale a intrat In teologia din Sibiu, dar în cursul teologiei s-a pregătit în mod particular şi a făcut examenele pentru clasele 7 şi 8 obținând atestat de «maturitate». Regretatul arhiereu Dr. Ilarion Pușcariu, pe atunci profesor la teologie, l-a luat pe lângă dânsul, ca pe unul care cunoștea perfect limba maghiară, ca să o învețe şi dânsul de la acesta, în schimb, l-a ajutat a-şi completa studiile de liceu”, scria Telegraful român în 1928.