Un prezentator tv din Rusia a fost demis după ce a îndemnat la ”arderea” copiilor ucraineni

Un prezentator al postului de televiziune RT din Rusia, Anton Krasovski, a fost demis din funcţie după ce a îndemnat, în acest weekend, la ”arderea” copiilor ucraineni care consideră Moscova ocupant pe vremea URSS, relatează AFP.

Anton Krasovski, în vârstă de 47 de ani, a îndemnat la ”aruncarea” acestor copii ”direct într-un râu cu un curent puternic” sau la ”arderea (lor) într-o cabană”.

În acelaşi interviu, jurnalistul ia în derâdere acuzaţii de viol formulate împotriva militarilor ruşi în Ucraina.

”Aceste bunici şi-ar cheltui toate economiile pe care le-au făcut pentru înmormântare pentru a fi violate de soldaţi ruşi”, a declarat el pe un ton amuzat.

El răspundea astfel unei anecdote a scriitorului rus de SF Serghei Lukianenko, invitat pe platoul de filmare, care-şi povestea o călătorie în Ucraina pe timpul URSS, în anii ’80, şi sentimentul unor tineri ucraineni care i-au spus că ar avea o viaţă mai fericită fără ocupaţia rusă.

”Incitare agresivă la genocid”

Directoarea RT în Rusia Margarita Simonian a condamnat rapid aceste declaraţii, în noaptea de duminică spre luni, drept ”sălbatice” şi ”dezgustătoare”.

”Pentru moment, am oprit colaborarea noastră”, a anunţat ea într-un comunicat postat pe Telegram, subliniind că RT nu are aceeaşi opinie cu jurnalistul.

”Este dificil de crezut că Krasovski gândeşte sincer că copiii ar trebui să fie înecaţi”, a apreciat ea.

Sugerând că aceste vorbe i-ar fi ”scăpat” pur şi simplu jurnalistului, ea s-a întrebat despre ”nebunia trecătoare” care l-ar fi cuprins pe Anton Krasovski.

Luni dimineaţa ea a anunţat că vrea ”să-i avertizeze pe cei care îndeamnă la atrocităţi”.

”Nu e nevoie să faceţi asta”, a dat ea asigurări.

Citește și Ucraina a cerut ca postul din Rusia RT să fie interzis în toată lumea, pentru incitare la genocid

Anton Krasovski şi-a cerut scuze pe reţele de socializare, declarându-se ”cu aderărat jenat”.

”Cer scuze tuturor celor care au fost stupefiaţi de asta” şi care consideră aceste declaraţii drept ”sălbatice, de neconceput”, scrie el.

Comitetul rus de anchetă – însărcinat cu principalele investigaţii în Rusia – a anunţat că a cerut ”un raport” cu privire la acest incident, în urma unei plângeri a unui telespectator.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a îndemnmat duminică, pe Twitter, la ”interzicerea RT în întreaga lume” şi a denunţat intervenţia lui Anton Krasovski drept o ”incitare agresivă la genocid (…), care nu are nmimic a face cu libertatea de exprimare”.

Aceasta nu este prima oară când Anton Krasovski îi atacă  verbal pe ucraineni de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, la sfârşitul lui februarie.

La sfârşitul lui martie, el declara într-o înregistrare video postată pe YouTube că vrea ”să le distrugă Constituţia” şi dădea asigurări că Ucraina ”nu ar trebui să existe”.

Anton Krasovski este vizat de sancţiuni impuse de către Uniunea Europeană (UE) în februarie, din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia. UE îl acuză de ”răspândirea propagandei anti-ucrainene”.