Visa d’or News, cel mai prestigios premiu al festivalului internaţional de fotojurnalism Visa pour l’image de la Perpignan, i-a fost decernat, sâmbătă, lui Evgenii Maloletka pentru reportajele sale la Mariupol, oraş martir din sudul Ucrainei, potrivit Le Figaro.
Fotograful ucrainean de la Associated Press, în vârstă de 35 de ani, şi compatriotul său de la AP, cameramanul Mstislav Chernov, în vârstă de 37 de ani, au fost primii jurnalişti care au intrat în Mariupol pe 23 februarie, cu o oră înainte de lansarea primei bombe, şi ultimii care au plecat pe 15 martie. Foarte emoţionat, Evgeniy Maloletka şi-a dedicat premiul „poporului ucrainean”, subliniind importanţa acestei recunoaşteri a muncii sale.
„Aceste 20 de zile la Mariupol au fost ca o zi lungă şi fără sfârşit, din ce în ce mai rău”, a declarat Evgenii Maloletka pentru AFP în faţa fotografiilor sale emoţionante cu copii ucişi, femei însărcinate în dărâmături, gropi comune săpate în grabă, din cauza bombardamentelor. Bombardarea de către armata rusă a acestui oraş-port de 400.000 de locuitori, în special a unei maternităţi, a stârnit indignare în întreaga comunitate internaţională.
Citește și Regizorul lituanian Mantas Kvedaravicius a fost ucis în Ucraina, la Mariupol
Alţi nominalizaţi au fost fotograful australian de origine ucraineană Daniel Berehulak pentru reportajul său „People Lived Here” (The New York Times) despre masacrul civililor din Butcha şi reporterul american de origine malaeziană Marcus Yam pentru „Căderea Afganistanului” (Los Angeles Times). În cadrul festivalului au fost acordate şapte premii Visa d’or, cinci premii şi trei burse.
Ucraina a fost una dintre temele principale ale acestei a 34-a ediţii a festivalului care s-a deschis pe 27 august. Daily Press Golden Visa a mers la ziarul danez Politiken pentru activitatea lui Mads Nissen cu privire la război. Premiul oraşului Perpignan Rémi Ochlik a răsplătit fotografiile realizate în Ucraina de Lucas Barioulet pentru Le Monde.
Planeta şi tulburările ei cauzate de activitatea umană au fost, de asemenea, în centrul festivalului. Visa d’or l-a recompensat pe Brent Stirton (Getty Images/National Geographic) pentru „Bushmeat: at the origin of epidemics”, iar premiul de la fundaţia Yves Rocher, care vizează facilitarea raportării pe probleme de mediu, i-a revenit lui Alain Schroeder, care lucrează pe Indonezia.
Visa d’or umanitar al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) l-a recompensat pe Sameer Al-Doumy (AFP) pentru „Drumurile morţii”, privind criza migraţiei din nordul Franţei, iar premiul pentru informaţii digitale France Info a mers la Max Bearak, Dylan Moriarty şi Julia Ledur pentru „Africa Cities Rising”, difuzat de The Washington Post.
Citește și Guvernul Ucrainei cere ca Odesa să fie inclusă pe lista siturilor UNESCO din Patrimoniul universal
Visa d’or onorific din partea revistei Le Figaro, care onorează cariera unui fotograf încă activ, i-a fost acordată lui Alain Keler (Myop), cunoscut în special pentru fotografiile sale din Cecenia, El Salvador, Tiananmen.
Premiul „Pierre şi Alexandra Boulat” a recunoscut munca Laurei Morton în domeniul tehnologiilor automatizate.
Canon Female Photojournalist Fellowship a mers la Natalia Saprunova pentru proiectul ei despre poporul Evenk din Siberia, bursa pentru film documentar de scurtmetraj i-a revenit Irenei Baqué, care filmează Casa Xochiquetzal, un refugiu pentru lucrătoarele sexuale pensionare din Ciudad de Mexico.
Premiul „Camille Lepage” i-a fost acordat Rebeccăi Conway, care a lucrat la un articol despre impactul războiului civil asupra sănătăţii mintale din Sri Lanka, iar premiul Carmignac pentru fotojurnalism Fabiolei Ferrero pentru proiectul său privind dezastrul economic din Venezuela.
Cele 25 de expoziţii gratuite ale Visa – care au oferit şi proiecţii, întâlniri cu fotografi şi mese rotunde – rămân deschise până la 11 septembrie.