Un schelet complet de dinozaur din specia Gorgosaurus va fi vândut la licitaţie în New York

Un schelet complet de Gorgosaurus, o specie de dinozaur rudă cu T-Rex care a trăit în urmă cu peste 77 de milioane de ani, va fi vândut în curând la licitaţie de casa Sotheby’s din New York, relatează miercuri AFP.

Exemplarul de aproape 3 metri înălţime şi 6,7 metri lungime, descoperit în 2018 în formaţiunea geologică Judith River, în statul american Montana, şi aflat în proprietatea unei persoane private de atunci, are o valoare estimată de casa de licitaţii între 5 şi 8 milioane de dolari.

„Aproape toate exemplarele de Gorgosaurus care au fost găsite se află în muzee. Este singurul care poate fi cumpărat”, a declarat marţi Cassandra Hatton, şefa departamentului de ştiinţă şi cultură populară de la Sotheby’s, afirmând că este vorba despre o premieră pentru această specie.

Membru, la fel ca T-Rex, al familiei Tyrannosauridae, Gorgosaurus („şopârlă feroce”) a trăit în perioada Cretacicului târziu şi a dispărut în urmă cu aproximativ 77 de milioane de ani.

Exemplarul, despre care Sotheby’s susţine că este într-o „stare remarcabilă”, va fi expus la sediul casei de licitaţii din New York începând cu 21 iulie, apoi vândut o săptămână mai târziu.

Citește și Paleontologii au anunţat descoperirea în Argentina a rămăşiţelor unei noi specii de dinozaur gigantic

Vânzările de schelete de dinozaur animă cu regularitate licitaţiile, chiar dacă reprezintă un motiv de nemulţumire pentru paleontologi, care consideră că acest lucru reduce şansele ca aceste exemplare să fie expuse în muzee.

În luna mai, casa Christie’s din New York a vândut la licitaţie un schelet de Deinonychus antirrhopus, care a inspirat Velociraptor-ul din filmul lui Steven Spielberg „Jurassic Park” (1993), pentru suma de 12,4 milioane de dolari unui client asiatic.

Acest preţ, mai mult decât dublul estimat, reprezintă a doua cea mai mare sumă oferită la licitaţie pentru un schelet de dinozaur, însă mult în urma sumei cu care a fost vândut un Tyrannosaurus Rex în 2020 – 31,8 milioane de dolari.