Un scriitor cu dereglări psihice, descris de Securitate ca având o influență nefastă asupra lui Octavian Hoandră

Într-un raport din 1986 al Securității, Octavian Hoandră, „muncitor, 25 ani, cu preocupări literare” este sesizat cu intenții de evaziune”. În același raport se mai face referire la un scriitor stagiar, membru al Uniunii Scriitorilor (nume conspirativ „Gabriel”), care „pe un fond de dereglări psihice, acesta, deși se consideră comunist convins, are unele manifestări politice negative despre comunism”, idei pe care „le propagă și în rândul tinerilor cu preocupări literare” și se dă exemplul lui Octavian Hoandră, „luat în supraveghere informativă”. (ACNSAS, fond Documentar, dosar nr. 8690, vol. 1, ff. 256, 257).

În 1985 este semnalat cu intenții de trecere frauduloasă a frontierei, perioadă în care a fost membru al cenaclului „Lumina”, de pe lângă Casa de cultură a sindicatelor din Sibiu.

Octavian Hoandră s-a născut în 1958 la Sibiu. Scriitor, artist plastic și jurnalist. A fost redactor la săptămânalul clujean „Nu!”, apoi, șef departament Investigații la „Ziua de Ardeal”, Ziua de Cluj, Evenimentul zilei ș.a. Realizator de emisiuni la Realitatea TV. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici Profesioniști. A avut expoziții de ceramică la Sibiu, Cluj, Bremen, Tubingen, Viena. Publicistica. A publicat mai multe romane, volume de publicistica/interviuri. Recent, jurnalistul și scriitorul Octavian Hoandră a primit Diploma „Distincția Culturala” la ceremonia Premiilor Academiei Române.

Premiile Academiei Române pe anul 2021 au fost decernate, în 8 decembrie, în cadrul unei ceremonii care s-a desfășura în format hibrid în aula forului academic. Octavian Hoandră este prezentat ca scriitor, realizator de televiziune, fiind premiat „pentru opera jurnalistică și obiectivitatea reflectării Academiei Române”. 

Citește și „Teroriști”, organizații extremiste, legionari și foști deportați în URSS (din Călan), în atenția Securității