Un securist din Streisângeorgiu a deschis prima acțiune de urmărire a lui preotului romano-catolic Pálfi Géza, informația apare în volumul Denisa Bodeanu, Novák Csaba Zoltán, „Clopotul amuţit. Preotul Pálfi Géza – o viaţă supravegheată de Securitate” și este confirmată de Arhiva CNSAS. Este vorba despre Kerestes Martin, născut pe 22 octombrie 1927, în Streisângeorgiu, Călan, fiul lui Grigore şi Ana, decedat în 1970, în municipiul Cluj-Napoca. Din 1953 a fost încadrat la Direcţia Regională Hunedoara, secția raională Alba. Anul decesului său, 1970, l-a găsit Maior la Inspectoratul Județean Alba.
„Cel care a deschis prima acțiune de urmărire a lui Pálfi Géza a fost căpitanul de securitate Kerestes Martin, care se ocupa, la începutul anilor ’60, de problema catolică în cadrul Secției Raionale Alba a M.A.I. Activitatea lui a fost coordonată de maiorul Bartha Carol și de locotenentul-major Iulian Rotariu, șeful Secției Raionale Alba.”, se arată în cartea „Clopotul amuțit: preotul Pálfi Géza: o viață supravegheată de Securitate” – Miercurea Ciuc, Editura Pro-Print, 2011.
Géza Pálfi (n. 14 aprilie 1941 – d. 12 martie 1984) a fost un preot romano-catolic, deținut politic, victimă a regimului Nicolae Ceaușescu. A fost hirotonit preot în data de 5 aprilie 1964 de către episcopul Áron Márton în Catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia.
Citește și Ana Gavrilă Ogoranu, abuzată fizic de Securitate pentru un aparat radio defect primit de soțul ei de la Petru Gheorgheoni
În 1983 a fost reținut și anchetat de Securitate. A decedat în urma bătăilor brutale primite în timpul anchetei. Cazul său a făcut obiectul unui raport întocmit de Amnesty Internațional cu privire la încălcările libertății de exprimare în România lui Nicolae Ceaușescu.
În cadrul slujbei duminicale din data de 24 noiembrie 1985 papa Ioan Paul al II-lea l-a evocat pe preotul Géza Pálfi alături de alți preoți care „au fost nimiciți de brutalitatea orânduirii comuniste” și care au devenit în acest fel martirii națiunilor.