Un tablou ce aparține unei fundații private ruse legată de un oligarh rus, rămâne în Franța

Un al treilea tablou ce aparține unei fundații private ruse legată de un oligarh rus, care a fost expus în cadrul Colecției Morozov la Paris, rămâne în Franța, a anunțat pentru AFP ministrul Culturii.

„Se confirmă îngheţarea operei care aparţine fundaţiei” private ruse Magma, a indicat ministerul.

Acest tablou aparţine fundaţiei Magma ce are legături cu oligarhul rus Viatcheslav Kantor, vizat de măsuri de înghţare a activelor decise de ţările occidentale, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Ministerul a anunţat pe 9 aprilie că situaţia sa este „în curs de revizuire de către serviciile statului”. 

Parisul a anunţat atunci îngheţarea unui prim tablou ce aparţine lui Petr Aven, un apropiat al lui Vladimir Putin, care figurează pe lista de personalităţi ruse supuse sancţiunilor occidentale. 

El a precizat că un alt tablou – un portret al Margaritei Morozova de Serov – va rămâne în Franţa „la cererea autorităţilor ucrainene ca măsură de siguranţă. Lucrarea aparţine Muzeului de Arte Frumoase din Dnipropetrovsk, în estul Ucrainei, şi risca să fie deteriorată. 

Citește și Una dintre cele mai importante opere de artă din Franţa, restituită după 50 de ani muzeului din care a fost furată

Colecţia Morozov, expusă la Fundaţia Louis Vuitton din 22 septembrie 2021 până la 3 aprilie 2022, după ce a fost prelungită în urma succesului, cuprinde în jur de 200 de opere de Van Gogh, Gauguin, Renoir, Cézanne, Matisse, alături de pictori ruşi precum Golovin, Malevici, Melnikov, Repin, Serov.

Aceste capodopere au fost reunite de cei doi fraţi, Morozov, industriaşi pasionaţi de arta modernă la cumpăna dintre secolele XIX şi XX. Este pentru prima dată când colecţia lor iese din Rusia pentru a fi expusă în străinătate. A fost un mare succes cu 1,25 milioane de vizitatori, în ciuda crizei sanitare care a privat-o de vizitatorii străini.

Majoritatea lucrărilor au fost returnate instituțiilor de care aparțin, în principal Muzeul Puşkin şi Galeria Tretiakov din Moscova sau Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg.